
Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami
Jest intensywnie czekoladowa, można się najeść jednym kawałkiem – ale trudno się oprzeć by nie sięgnąć po kolejny. Czereśnie idealnie uzupełniają całość. Tarta jest prosta w przygotowaniu, ciasto i krem przygotowujemy dzień przed podaniem. Zapewniam, że nie napracujecie się przy jej wykonaniu i zasmakuje każdemu.
Składniki na kruche ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 50g mąki pszennej krupczatki
- 30g kakao
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100g masła/margaryny (schłodzonego)
Mąki i kakao łączymy. Dodajemy jajko, żółtko i pokrojone w kostkę masło. Całość szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce. Schładzamy przez min. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Formę na tartę (u mnie o średnicy 30cm) wykładamy równo ciastem i nakłuwamy wykałaczką lub drucikiem . Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na krem:
- 250ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 200g czekolady gorzkiej, deserowej
Śmietanę podgrzewamy i wrzucamy do niej połamaną czekoladę. Doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Gdy masa ostygnie, chowamy ją na noc do lodówki. Następnie ubijamy za pomocą miksera na gęsty krem.
Składniki na galaretkę czereśniową:*
- 300g czereśni, bez pestek
- 30-40g cukru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- łyżka wody
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Czereśnie podgrzewamy wraz z cukrem i wodą. Doprowadzamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Dodatkowo:
- czereśnie do ozdoby
- 80g startej czekolady
Czekoladę najlepiej umieścić w lodówce na 1 godzinę, a następnie zetrzeć za pomocą tarki do sera (lub normalnej).
Na kruche ciasto wykładamy krem czekoladowy. Gdy galaretka czereśniowa zacznie tężeć wykładamy ją równo na całość i posypujemy startą czekoladą. Dekorujemy czereśniami. Smacznego.
*zależnie od tego ile soku puszczą czereśnie, galaretka może mieć różną konsystencję