Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami

Tarta z kremem czekoladowym i czereśniami

Jest intensywnie czekoladowa, można się najeść jednym kawałkiem – ale trudno się oprzeć by nie sięgnąć po kolejny. Czereśnie idealnie uzupełniają całość. Tarta jest prosta w przygotowaniu, ciasto i krem przygotowujemy dzień przed podaniem. Zapewniam, że nie napracujecie się przy jej wykonaniu i zasmakuje każdemu. 

Składniki na kruche ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 50g mąki pszennej krupczatki
  • 30g kakao
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100g masła/margaryny (schłodzonego)

Mąki i kakao łączymy. Dodajemy jajko, żółtko i pokrojone w kostkę masło. Całość szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce. Schładzamy przez min. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Formę na tartę (u mnie o średnicy 30cm) wykładamy równo ciastem i nakłuwamy wykałaczką lub drucikiem . Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na krem:

  • 250ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 200g czekolady gorzkiej, deserowej

Śmietanę podgrzewamy i wrzucamy do niej połamaną czekoladę. Doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Gdy masa ostygnie, chowamy ją na noc do lodówki. Następnie ubijamy za pomocą miksera na gęsty krem.

Składniki na galaretkę czereśniową:*

  • 300g czereśni, bez pestek
  • 30-40g cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • łyżka wody

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Czereśnie podgrzewamy wraz z cukrem i wodą. Doprowadzamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Dodatkowo:

  • czereśnie do ozdoby
  • 80g startej czekolady

Czekoladę najlepiej umieścić w lodówce na 1 godzinę, a następnie zetrzeć za pomocą tarki do sera (lub normalnej).

Na kruche ciasto wykładamy krem czekoladowy. Gdy galaretka czereśniowa zacznie tężeć wykładamy ją równo na całość i posypujemy startą czekoladą. Dekorujemy czereśniami. Smacznego.

*zależnie od tego ile soku puszczą czereśnie, galaretka może mieć różną konsystencję

CZER (1) CZER (4) CZER (6)