Szybki piernik z powidłami

Szybki piernik z powidłami

W sklepach powoli pojawiają się artykuły świąteczne. Można już kupić rozmaite sezonowe wypieki. Jednak wolę domowe ciasta i sama postanowiłam coś upiec. Postawiłam na piernik. Nie chciałam czekać aż ciasto zmięknie więc skorzystałam z przepisu na szybki piernik. Jest to jeden z najlepszych pierników jakie jadłam. Jego wielką zaletą jest czas jego przygotowania, ciasto nie musi leżeć i jest idealne do spożycia gdy tylko ostygnie. Nie musimy czekać aż zmięknie, jest mięciutkie już po upieczeniu.

Ciasto:

  • 250g miodu
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 120g margaryny/masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczszczonej

Masło rozpuszczamy z miodem w rondelku. Odstawiamy do przestudzenia.

Blachę o wymiarach 27x8cm* smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Mąkę przesiewamy, łączymy z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Za pomocą miksera łączymy z przestudzoną masą miodową i jajkami. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 55-60 minut. Do ‚suchego patyczka’. Ciasto wyjmujemy i studzimy.

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa **
  • ok. 100g powideł śliwkowych
  • dekoracje cukrowe

Ciasto przekrajmy na pół i przekładamy powidłami. Polewamy polewą i dekorujemy według uznania. Smacznego.

*można użyć mniejszej blaszki, wtedy przedłużamy czas pieczenia

**w kąpieli wodnej łączymy 100g czekolady i 40g masła, można użyć gotowej polewy

pier (1) pier (2) pier (3)