Szybki piernik z marcepanem
Piernik z marcepanem i dżemem z czarnej porzeczki i jest jednym z najbardziej rozchwytywanych ciast u mnie na świątecznym stole. Czemu się dziwić skoro jest przepyszny? Jeśli macie masę marcepanową w domu to wykorzystajcie ją do tego wypieku – będziecie zachwyceni.
Ciasto:
- 120g miodu
- 60g masła
- 1 duże jajko
- 150g mąki pszennej
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 płaska łyżka kakao
- 1/4 szklanki cukru
Miód wraz z masłem umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. Dodajemy przyprawę korzenną i studzimy – masa może pozostać ciepła.
Blaszkę o wymiarach 24x14cm wykładamy papierem do pieczenia. Sodę, kakao i mąkę łączymy. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Jajko ubijamy z cukrem na jasną i sztywną pianę. Dodajemy sypkie składniki i masę miodową. Całość przelewamy do blaszki i równo rozsmarowujemy. Pieczemy przez 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony przekrawamy na pół.
Dodatkowo:
- 80g czekolady deserowej
- 40g masła
- pół słoiczka powideł śliwkowych/dżemu z czarnej porzeczki*
- 100-120g masy marcepanowej
- cukier puder
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Masę marcepanową rozwałkowujemy podsypując cukrem pudrem by się nie kleiła na prostokąt o wymiarach blaszki. Wykładamy na przecięty piernik, smarujemy powidłami/dżemem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość polewamy czekoladą.
*jeśli dżem jest rzadki to dodaję łyżeczkę żelatyny – łyżeczkę żelatyny zalewam łyżką wody. Następnie całość rozpuszczam w kąpieli wodnej.