Szybki piernik z marcepanem

Szybki piernik z marcepanem

Piernik z marcepanem i dżemem z czarnej porzeczki i jest jednym z najbardziej rozchwytywanych ciast u mnie na świątecznym stole. Czemu się dziwić skoro jest przepyszny? Jeśli macie masę marcepanową w domu to wykorzystajcie ją do tego wypieku – będziecie zachwyceni.

Ciasto:

  • 120g miodu
  • 60g masła
  • 1 duże jajko
  • 150g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1/4 szklanki cukru

Miód wraz z masłem umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. Dodajemy przyprawę korzenną i studzimy – masa może pozostać ciepła.

Blaszkę o wymiarach 24x14cm wykładamy papierem do pieczenia. Sodę, kakao i mąkę łączymy. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Jajko ubijamy z cukrem na jasną i sztywną pianę. Dodajemy sypkie składniki i masę miodową. Całość przelewamy do blaszki i równo rozsmarowujemy. Pieczemy przez 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony przekrawamy na pół.

Dodatkowo:

  • 80g czekolady deserowej
  • 40g masła
  • pół słoiczka powideł śliwkowych/dżemu z czarnej porzeczki*
  • 100-120g masy marcepanowej
  • cukier puder

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Masę marcepanową rozwałkowujemy podsypując cukrem pudrem by się nie kleiła na prostokąt o wymiarach blaszki. Wykładamy na przecięty piernik, smarujemy powidłami/dżemem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość polewamy czekoladą.

*jeśli dżem jest rzadki to dodaję łyżeczkę żelatyny – łyżeczkę żelatyny zalewam łyżką wody. Następnie całość rozpuszczam w kąpieli wodnej.

piernik (1) piernik (3) piernik (4)