Szybki piernik wylewany – z dżemem z czarnej porzeczki

Szybki piernik wylewany – z dżemem z czarnej porzeczki

Pyszny, wilgotny, wyrośnięty, słodki i aromatyczny. Pomimo braku miodu w przepisie, jest to jeden z lepszych i prostszych pierników jaki jadłam. Dodatkowo bardzo tani w przygotowaniu. Ciasto nie potrzebuje leżakowania, wystarczy połączyć składniki i upiec i już można go jeść. Jeśli nie macie czasu na robienie tradycyjnych pierników to skorzystajcie z tego przepisu, nie zawiedziecie się.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 130g masła
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok.350g)
  • 40-50g przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 kopiaste łyżeczki kakao
  • szklanka mleka

/składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać. Dno formy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Nadal ucierając dodajemy partiami mleko, sypkie składniki i dżem. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy do ‚suchego patyczka’, przez ok 1h. Wyjmujemy i studzimy.

Dodatkowo:

  • 120g orzechów włoskich
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok.350g)
  • 80g czekolady deserowej (można na pół z mleczną)
  • 45g masła
  • łyżeczka żelatyny

Orzechy włoskie szatkujemy i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy je do zarumienienia. Zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do przestudzenia.

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 1 łyżką wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej. Łączymy ją z 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.

Ciasto przekrawamy na 3 blaty i przekładamy pozostałym dżemem. Całość lekko przyciskamy od góry. Boki ciasta i brzegi wierzchu smarujemy czekoladą i posypujemy podprażonymi orzechami. Na środek ciasta wylewamy dżem z żelatyną i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do całkowitego stężenie czekolady. Smacznego.

 

wylewany (1) wylewany (2) wylewany (3) wylewany (4)