Szybki piernik wylewany – z dżemem z czarnej porzeczki
Pyszny, wilgotny, wyrośnięty, słodki i aromatyczny. Pomimo braku miodu w przepisie, jest to jeden z lepszych i prostszych pierników jaki jadłam. Dodatkowo bardzo tani w przygotowaniu. Ciasto nie potrzebuje leżakowania, wystarczy połączyć składniki i upiec i już można go jeść. Jeśli nie macie czasu na robienie tradycyjnych pierników to skorzystajcie z tego przepisu, nie zawiedziecie się.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 130g masła
- szklanka cukru
- 2 jajka
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok.350g)
- 40-50g przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 kopiaste łyżeczki kakao
- szklanka mleka
/składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać. Dno formy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Nadal ucierając dodajemy partiami mleko, sypkie składniki i dżem. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy do ‚suchego patyczka’, przez ok 1h. Wyjmujemy i studzimy.
Dodatkowo:
- 120g orzechów włoskich
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok.350g)
- 80g czekolady deserowej (można na pół z mleczną)
- 45g masła
- łyżeczka żelatyny
Orzechy włoskie szatkujemy i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy je do zarumienienia. Zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do przestudzenia.
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 1 łyżką wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej. Łączymy ją z 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.
Ciasto przekrawamy na 3 blaty i przekładamy pozostałym dżemem. Całość lekko przyciskamy od góry. Boki ciasta i brzegi wierzchu smarujemy czekoladą i posypujemy podprażonymi orzechami. Na środek ciasta wylewamy dżem z żelatyną i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do całkowitego stężenie czekolady. Smacznego.