Szarlotka

Szarlotka 

Nie znam osoby która nie jadłaby w życiu szarlotki.  Przepisów na nią jest od groma i ciut jednak od dłuższego trzymam się tego – ani razu mnie nie zawiódł, ciasto zawsze wychodzi pyszne. Jest rozpływające się ustach, rozkosznie słodkie – sam zapach sprawia, że nabieram ochoty na kawałek ciasta.

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru ( w tym 2 opakowania cukru wanilinowego -32g)
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g margaryny
  • aromat wanilinowy

Margarynę rozpuszczamy i studzimy (może być ciepła).

Mąki i proszek do pieczenia łączymy.

Białka oddzielamy od  żółtek. Ubijamy je dodając stopniowo cukier na sztywną i błyszczącą pianę. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Powoli dosypujemy sypkie składniki, wlewamy margarynę i delikatnie mieszamy.

Nadzienie:

  • 1kg jabłek
  • 3-4 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • garść rodzynek (można pominąć)
  • torebka przyprawy do szarlotki ( mogą być 4-5 łyżek cynamonu)

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Smażymy z cukrem i przyprawami przez ok 10 minut. Dodajemy resztę składników i studzimy.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Blaszkę o wymiarach 40x32cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 3/4 ciasta i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wylewamy masę jabłkową, resztę ciasta i ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Smacznego.

szarlotka (2) szarlotka (3)