Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Przepyszne połączenie kruchego ciasta, słodkiej masy jabłkowej z cynamonem i chrupiącej warstwy domowej bezy <3 Całość jest dosyć słodka dzięki bezie, jednak dla smakoszy słodkich wypieków to żaden problem. Idealny wypiek na zbliżające się jesienne popołudnia. Zapraszam.

Kruchy spód:

  • 150g masła, zimnego
  • 300g mąki pszennej krupczatki
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów (można pominąć)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i odłożyć do lodówki. Schłodzić przez pół godziny.

Piekarnik nagrzać na 180°C. Dno blachy o wymiarach 23cmx18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i piec przez 10-15 minut, do zarumienienia.

Masa jabłkowa:

  • 800g obranych i startych jabłek (lub pokrojonych w kostkę)
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • łyżka cynamonu

Składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Beza:

  • 4 białka
  • 210g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijać dodając po łyżeczce cukru – to ważne by dodawać go powoli, partiami. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną, białą masę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy na 150°C. Masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód. Bezę wykładamy na owoce i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1h. Uchylamy drzwiczki i studzimy. Smacznego.

DSCF6120 DSCF6130 DSCF6113