Szarlotka z bezą
Przepyszne połączenie kruchego ciasta, słodkiej masy jabłkowej z cynamonem i chrupiącej warstwy domowej bezy <3 Całość jest dosyć słodka dzięki bezie, jednak dla smakoszy słodkich wypieków to żaden problem. Idealny wypiek na zbliżające się jesienne popołudnia. Zapraszam.
Kruchy spód:
- 150g masła, zimnego
- 300g mąki pszennej krupczatki
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów (można pominąć)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i odłożyć do lodówki. Schłodzić przez pół godziny.
Piekarnik nagrzać na 180°C. Dno blachy o wymiarach 23cmx18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i piec przez 10-15 minut, do zarumienienia.
Masa jabłkowa:
- 800g obranych i startych jabłek (lub pokrojonych w kostkę)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- łyżka cynamonu
Składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej.
Beza:
- 4 białka
- 210g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijać dodając po łyżeczce cukru – to ważne by dodawać go powoli, partiami. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną, białą masę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy na 150°C. Masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód. Bezę wykładamy na owoce i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1h. Uchylamy drzwiczki i studzimy. Smacznego.