Świąteczne babeczki korzenne
Z okazji nadchodzących Mikołajek upiekłam babeczki – mikołaje. Prosta dekoracja, a mimo to efektowna. Ciasto jest wyrośnięte i smaczne. Dzięki dodatku przyprawy korzennej, babeczki nabrały piernikowego smaku – idealne w okresie świątecznym.
Babeczki (9szt.):
- 2 jajka
- 120g cukru
- 160g masła
- 160g mąki
- 2 płaskie łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18%
Mąkę mieszamy z proszkiem, przyprawą korzenną i kakaem. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Masło ucieramy z cukrem na białą i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Nadal ucierając dodajemy suche składniki i śmietanę. Gotowe ciasto wykładamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.
Krem:*
- 200ml śmietany kremówki 30%
- 250g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru/ 32 cukru wanilinowego
- łyżka cynamonu
- śmietan-fix
Śmietanę ubijamy z mascarpone, dodajemy cukier i śmietan-fix. Pod koniec ubijania dodajemy cynamon.
*Według uznania dodaję więcej/mniej cukru i cynamonu
Dekoracja:
- czerwony barwnik w proszku
- kropelki czekoladowe
- dekoracje cukrowe
- bezy
Krem łączymy z odpowiednią ilością barwnika. Za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy go na babeczki. Używając pozostałych składników ozdabiamy je. Babeczki przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego.