Świąteczne babeczki korzenne

Świąteczne babeczki korzenne

Z okazji nadchodzących Mikołajek upiekłam babeczki – mikołaje. Prosta dekoracja, a mimo to efektowna. Ciasto jest wyrośnięte i smaczne. Dzięki dodatku przyprawy korzennej, babeczki nabrały piernikowego smaku – idealne w okresie świątecznym.

Babeczki (9szt.):

  • 2 jajka
  • 120g cukru
  • 160g masła
  • 160g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18%

Mąkę mieszamy z proszkiem, przyprawą korzenną i kakaem. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Masło ucieramy z cukrem na białą i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Nadal ucierając dodajemy suche składniki i śmietanę. Gotowe ciasto wykładamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.

Krem:*

  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 250g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru/ 32 cukru wanilinowego
  • łyżka cynamonu
  • śmietan-fix

Śmietanę ubijamy z mascarpone, dodajemy cukier i śmietan-fix. Pod koniec ubijania dodajemy cynamon.

*Według uznania dodaję więcej/mniej cukru i cynamonu

Dekoracja:

  • czerwony barwnik w proszku
  • kropelki czekoladowe
  • dekoracje cukrowe
  • bezy

Krem łączymy z odpowiednią ilością barwnika. Za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy go na babeczki. Używając pozostałych składników ozdabiamy je. Babeczki przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego.

mikołaje (2) mikołaje (3)

DSCF2106 DSCF2108 DSCF2112