Świąteczne babeczki kokosowe
Nie wiem jak u Was wygląda pogoda,ale u mnie padał już pierwszy śnieg. Co prawda niewiele go było, ale zawsze coś. Z tej okazji dekorując babeczki postawiłam na zimową tematykę. Babeczki są miękkie, wilgotne i pysznie kokosowe. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Zapraszam.
Babeczki: (12szt.)
- 80g wiórek kokosowych
- 120g masła
- 4 jajka
- 120g cukru
- 120g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki śmietany 18%
- opcjonalnie łyżeczka likieru/aromatu kokosowego
Mąkę mieszamy z proszkiem i wiórkami kokosowymi. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Masło ucieramy z cukrem na białą i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Nadal ucierając dodajemy suche składniki i śmietanę. Gotowe ciasto wykładamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.
Krem:
- 200ml śmietany kremówki 30%
- 250g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka likieru kokosowego/ aromatu śmietankowego
- śmietan-fix
Śmietanę ubijamy z mascarpone, dodajemy cukier i śmietan-fix. Pod koniec ubijania dodajemy likier.
Dekoracja:
- niebieski barwnik w proszku
- cukrowe posypki
Krem łączymy z odpowiednią ilością barwnika. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy nim babeczki. Używając posypek ozdabiamy według uznania. Smacznego 🙂