Świąteczne babeczki kokosowe

Świąteczne babeczki kokosowe

Nie wiem jak u Was wygląda pogoda,ale u mnie padał już pierwszy śnieg. Co prawda niewiele go było, ale zawsze coś. Z tej okazji dekorując babeczki postawiłam na zimową tematykę. Babeczki są miękkie, wilgotne i pysznie kokosowe. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Zapraszam.

Babeczki: (12szt.)

  • 80g wiórek kokosowych
  • 120g masła
  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki śmietany 18%
  • opcjonalnie łyżeczka likieru/aromatu kokosowego

Mąkę mieszamy z proszkiem i wiórkami kokosowymi. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Masło ucieramy z cukrem na białą i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Nadal ucierając dodajemy suche składniki i śmietanę. Gotowe ciasto wykładamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.

Krem:

  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 250g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka likieru kokosowego/ aromatu śmietankowego
  • śmietan-fix

Śmietanę ubijamy z mascarpone, dodajemy cukier i śmietan-fix. Pod koniec ubijania dodajemy likier.

Dekoracja:

  • niebieski barwnik w proszku
  • cukrowe posypki

Krem łączymy z odpowiednią ilością barwnika. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy nim babeczki. Używając posypek ozdabiamy według uznania. Smacznego 🙂

kośniegg (1) kośniegg (2) kośniegg (3) kośniegg (5)