Słonecznikowiec

Słonecznikowiec – ciasto z kajmakiem i słonecznikiem

Ciasto jest słodkie i niesamowicie pyszne. Gości u mnie na stole niemal w każde święta i zawsze jest tak samo rozchwytywane. Podprażony słonecznik nadaje charakteru temu ciastu, jeśli się go obawiacie to zapewniam was, że niepotrzebnie. Zapraszam was do wypróbowania kolejnego przepisu 😉

Składniki na ciasto:

  • 7 jajek
  • 180g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 200g cukru
  • 4 łyżki oleju

Dno blaszki o wymiarach 20x16cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na pół.

Składniki na prażony słonecznik:

  • 350g łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła

Na rozgrzanej patelni umieszczamy wszystkie składniki. Smażymy aż słonecznik się zarumieni. Studzimy.

Składniki na krem:

  • 400g masy kajmakowej
  • 250g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 porcji słonecznika

Masło miksujemy na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy kajmak, łyżka po łyżce. Do kremu dodajemy podprażony słonecznik i dokładnie mieszamy.

Na połowę ciasta wykładamy 3/4 porcji gotowego kremu, przykrywamy drugą częścią i wykładamy resztę kremu. Całość posypujemy słonecznikiem. Ciasto schładzamy. Smacznego.

 

IMG_9882 IMG_9880