
Słonecznikowiec – ciasto z kajmakiem i słonecznikiem
Ciasto jest słodkie i niesamowicie pyszne. Gości u mnie na stole niemal w każde święta i zawsze jest tak samo rozchwytywane. Podprażony słonecznik nadaje charakteru temu ciastu, jeśli się go obawiacie to zapewniam was, że niepotrzebnie. Zapraszam was do wypróbowania kolejnego przepisu 😉
Składniki na ciasto:
- 7 jajek
- 180g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- 200g cukru
- 4 łyżki oleju
Dno blaszki o wymiarach 20x16cm wyłożyć papierem do pieczenia.Mąki i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy po żółtku. Następnie zwalniamy obroty miksera na minimalne i dodajemy partiami suche składniki. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 35-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy biszkopt ostygnie, dzielimy go na pół.
Składniki na prażony słonecznik:
- 350g łuskanych ziaren słonecznika
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
Na rozgrzanej patelni umieszczamy wszystkie składniki. Smażymy aż słonecznik się zarumieni. Studzimy.
Składniki na krem:
- 400g masy kajmakowej
- 250g masła, w temperaturze pokojowej
- 3/4 porcji słonecznika
Masło miksujemy na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy kajmak, łyżka po łyżce. Do kremu dodajemy podprażony słonecznik i dokładnie mieszamy.
Na połowę ciasta wykładamy 3/4 porcji gotowego kremu, przykrywamy drugą częścią i wykładamy resztę kremu. Całość posypujemy słonecznikiem. Ciasto schładzamy. Smacznego.