Sernik zebra czekoladowo-waniliowy
Miałam dylemat jaki sernik przyrządzić – czekoladowy czy klasyczny waniliowy? Jednak dlaczego nie miałabym połączyć tych smaków? Sernik wyszedł bardzo smaczny, delikatny i wyważony smakowo. Dodatkowo jego przygotowanie nie przysparza nam żadnych problemów więc nawet laikowi się uda. Polecam.
Składniki:
- 500g twarogu – używam tego z wiaderka
- 5 jajek
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka kakao
Dno blaszki o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia.
Całe jajka ubijamy za pomocą miksera dodając stopniowo cukry. Gdy podwoją objętość dodajemy po kolei resztę składników – olej i budyń, ser. Połowę odlewamy do innego naczynia i dodajemy kakao.
Gotową masę serową przelewamy do blaszki tak jak na zdjęciach powyżej i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170°C. Pieczemy ok 1,5h. Wyjmujemy i studzimy.