Sernik zebra czekoladowo-waniliowy

Sernik zebra czekoladowo-waniliowy

Miałam dylemat jaki sernik przyrządzić – czekoladowy czy klasyczny waniliowy? Jednak dlaczego nie miałabym połączyć tych smaków? Sernik wyszedł bardzo smaczny, delikatny i wyważony smakowo. Dodatkowo jego przygotowanie nie przysparza nam żadnych problemów więc nawet laikowi się uda. Polecam.

Składniki:

  • 500g twarogu – używam tego z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka kakao

Dno blaszki o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia.

Całe jajka ubijamy za pomocą miksera dodając stopniowo cukry. Gdy podwoją objętość dodajemy po kolei resztę składników – olej i budyń, ser. Połowę odlewamy do innego naczynia i dodajemy kakao.

Bez tytułu

Gotową masę serową przelewamy do blaszki tak jak na zdjęciach powyżej i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170°C. Pieczemy ok 1,5h. Wyjmujemy i studzimy.

IMG_9234 IMG_9235 IMG_9271

This entry was posted in Serniki.