Sernik z pomarańczami – śmietanowiec

Sernik z pomarańczami – śmietanowiec

Smakuje jak sernik a nie ma w nim ani grama twarogu, nikt się nie domyśli, że nie je prawdziwego sernika i na pewno mu posmakuje ; )

Kruchy spód:

  • 100g mąki pszennej krupczatki
  • 100g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie aromat waniliowy
  • 1 duże jajko

Wszystkie składniki łączymy w większym naczyniu, zagniatamy i schładzamy w lodówce min 0,5h. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Dno blaszki o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wykładamy do blaszki. Pieczemy około 20 minut, do zarumienienia i studzimy.

Masa śmietanowa:

  • 660ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy 32g
  • 2 jajka

Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia. Całość wylewamy na wcześniej upieczony spód i pieczemy w temperaturze 170°C przez 60-70 minut. Wyjmujemy i studzimy,

Dodatkowo:

  • 5 dużych pomarańczy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Jedną pomarańcz obieramy ze skórki, kroimy w plastry i układamy na cieście*. Z pozostałych 4 pomarańczy wyciskamy sok (szklanka soku) i przelewamy go do rondelka. Dodajemy łyżkę cukru i podgrzewamy. Mąkę mieszamy z łyżką soku i wlewamy do całości. Mieszamy do lekkiego zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Wylewamy na sernik. Studzimy. Ciasto przechowujemy w lodówce.