Sernik z pomarańczami – śmietanowiec
Smakuje jak sernik a nie ma w nim ani grama twarogu, nikt się nie domyśli, że nie je prawdziwego sernika i na pewno mu posmakuje ; )
Kruchy spód:
- 100g mąki pszennej krupczatki
- 100g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie aromat waniliowy
- 1 duże jajko
Wszystkie składniki łączymy w większym naczyniu, zagniatamy i schładzamy w lodówce min 0,5h. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Dno blaszki o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wykładamy do blaszki. Pieczemy około 20 minut, do zarumienienia i studzimy.
Masa śmietanowa:
- 660ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 20g mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy 32g
- 2 jajka
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia. Całość wylewamy na wcześniej upieczony spód i pieczemy w temperaturze 170°C przez 60-70 minut. Wyjmujemy i studzimy,
Dodatkowo:
- 5 dużych pomarańczy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Jedną pomarańcz obieramy ze skórki, kroimy w plastry i układamy na cieście*. Z pozostałych 4 pomarańczy wyciskamy sok (szklanka soku) i przelewamy go do rondelka. Dodajemy łyżkę cukru i podgrzewamy. Mąkę mieszamy z łyżką soku i wlewamy do całości. Mieszamy do lekkiego zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Wylewamy na sernik. Studzimy. Ciasto przechowujemy w lodówce.