Sernik z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym

Kruchy spód, delikatna masa serowa o smaku waniliowym oraz słodki mus owocowo-śmietankowo to idealne połączenie.

Kruchy spód:

  • 140g mąki pszennej
  • 60g mąki krupczatki
  • 100g masła, zimnego
  • 30g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu wanilinowego/śmietankowego

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i odłożyć do lodówki. Schłodzić przez pół godziny.

Piekarnik nagrzać na 180°C. Dno blachy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i piec przez 10-15 minut, do zarumienienia. Przestudzić.

Masa serowa:

  • 750g twarogu
  • 250g mascarpone
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 cukry waniliowe, po 16g każdy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Twaróg miksujemy lub blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia.

Piekarnik nagrzewamy na 160°C. Formę z kruchym ciastem od zewnętrznej strony owijamy folią aluminiową – w taki sposób by po wsadzeniu jej w wodę, nie dostała się ona do środka. Wlewamy do niej masę serową. Formę umieszczamy w większym naczyniu np. żaroodpornym lub innej blaszce i zalewamy dookoła wrzącą wodą, powinna sięgać do połowy wysokość naszej blaszki z sernikiem. Całość umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy około 1,5. Wyjmujemy i studzimy.

Mus truskawkowy:

  • 300g truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 120g cukru*
  • 150ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Jagody zmiksować i umieścić wraz z cukrem w garnuszku. Podgrzać. Następnie zmiksowane owoce łączymy z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy masę owocową i dokładnie mieszamy. Wokół formy wykładamy aluminium w taki sposób aby mus owocowy się nie wylał. Wylewamy na przestudzony sernik i umieszczamy w lodówce na min.3h.  Zdejmujemy obręcz formy i dekorujemy. Smacznego.