Sernik na ucieranym spodzie

Sernik na ucieranym spodzie

Sernik jest niezwykle delikatny i aksamitny niczym mus. Nie potrzeba do niego żadnych dodatków, bez nich jest niesamowicie pyszny. Podczas pieczenia mocno wyrasta i potem opada – nie ma to wpływu na jego konsystencje więc nie panikujcie : ) Zapraszam

Ciasto:

  • 125g margaryny/masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • łyżka śmietany 18%

Mąki i proszek łączymy. Margaryna powinna być w temperaturze pokojowej. Dno blaszki o wymiarach 40x32cm  wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Margarynę ucieramy wraz z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajka i pozostałe składniki. Całość przelewamy na blaszkę i pieczemy 20-25 minut.

Sernik:

  • 8 jajek
  • 1kg sera
  • 1/2 aromatu wanilinowego/cytrynowego
  • 60g budyniu bez cukru
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 700ml śmietany kremówki 30%

Żółtka ucieramy z szklanką cukru do podwojenia objętości. Dodajemy stopniowo ser, budyń i aromat.

Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Śmietanę ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Masę serową, białka i śmietanę łączymy w jednym naczyniu i wylewamy na podpieczony spód. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok 90 minut. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Wystudzony sernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Smacznego.

DSCF4264 DSCF4285 DSCF4286

This entry was posted in Serniki.