Sernik na ucieranym spodzie
Sernik jest niezwykle delikatny i aksamitny niczym mus. Nie potrzeba do niego żadnych dodatków, bez nich jest niesamowicie pyszny. Podczas pieczenia mocno wyrasta i potem opada – nie ma to wpływu na jego konsystencje więc nie panikujcie : ) Zapraszam
Ciasto:
- 125g margaryny/masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- łyżka śmietany 18%
Mąki i proszek łączymy. Margaryna powinna być w temperaturze pokojowej. Dno blaszki o wymiarach 40x32cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Margarynę ucieramy wraz z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajka i pozostałe składniki. Całość przelewamy na blaszkę i pieczemy 20-25 minut.
Sernik:
- 8 jajek
- 1kg sera
- 1/2 aromatu wanilinowego/cytrynowego
- 60g budyniu bez cukru
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 700ml śmietany kremówki 30%
Żółtka ucieramy z szklanką cukru do podwojenia objętości. Dodajemy stopniowo ser, budyń i aromat.
Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Śmietanę ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Masę serową, białka i śmietanę łączymy w jednym naczyniu i wylewamy na podpieczony spód. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy w temperaturze 160°C przez ok 90 minut. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Wystudzony sernik możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Smacznego.