Sernik Łaciaty – w cieście czekoladowym
Połączenie delikatnego sernika i ciasta czekoladowego zasmakuje każdemu. Całość jest prosta w wykonaniu. Polecam.
Masa serowa:
- 500g twarogu
- 5 jajek
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru
Dno blaszki o wymiarach 23x16cm wykładamy papierem do pieczenia.
Całe jajka ubijamy za pomocą miksera dodając stopniowo cukry. Gdy podwoją objętość dodajemy po kolei resztę składników – olej,budyń, ser.
Ciasto czekoladowe:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g czekolady deserowej
- 130g masła
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą. Zdejmujemy z palnika i łączymy z kakao. Studzimy.
Mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka roztrzepujemy z cukrem. Dodajemy masę czekoladową i mieszamy do połączenia. Dodajemy na przemian suche składniki i śmietanę.
Do formy wylewamy na zmianę trochę masy czekoladowej i sernikowej. Wkładamy do nagrzanego na 160°C piekarnika i pieczemy około 2h. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.