Sernik Łaciaty – w cieście czekoladowym

Sernik Łaciaty – w cieście czekoladowym

Połączenie delikatnego sernika i ciasta czekoladowego zasmakuje każdemu. Całość jest prosta w wykonaniu. Polecam.

Masa serowa:

  • 500g twarogu
  • 5 jajek
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru

Dno blaszki o wymiarach 23x16cm wykładamy papierem do pieczenia.

Całe jajka ubijamy za pomocą miksera dodając stopniowo cukry. Gdy podwoją objętość dodajemy po kolei resztę składników – olej,budyń, ser.

Ciasto czekoladowe:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g czekolady deserowej
  • 130g masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą. Zdejmujemy z palnika i łączymy z kakao. Studzimy.

Mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka roztrzepujemy z cukrem. Dodajemy masę czekoladową i mieszamy do połączenia. Dodajemy na przemian suche składniki i śmietanę.

Do formy wylewamy na zmianę trochę masy czekoladowej i sernikowej. Wkładamy do nagrzanego na 160°C piekarnika i pieczemy około 2h. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.

IMG_9736 IMG_9749 IMG_9720