Sernik Bounty – kokosowo-czekoladowy

Sernik Bounty – kokosowo-czekoladowy

Kokos i czekolada – połączenie jest znane dla każdego, wiele osób kojarzy je z pewnym batonikiem. Muszę jednak przyznać, że ten sernik jest o wiele lepszy niż taki kupny baton. Poza tym, to jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Na zmianę przeplatające się warstwy intensywnie czekoladowe lub kokosowe – na samo wspomnienie ślinka cieknie. Spróbujcie sami.

Składniki na spód:

  • 40g roztopionego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 180g herbatników czekoladowych

Dno blaszki o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.

Ciasteczka pokruszyć, najlepiej za pomocą blendera. Następnie połączyć z masłem i kakaem. Wyłożyć do formy i ugnieść. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 minut. Wyjąć i wystudzić.

Formę od zewnętrznej strony owijamy folią aluminiową – w taki sposób by po wsadzeniu jej w wodę, nie dostała się ona do środka.

Składniki na sernik:

  • 0,5 kg twarogu, zmielonego 2-3 razy
  • 3 jajka
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • 100ml śmietany kremówki lub mleka
  • 80g wiórek kokosowych
  • 100g czekolady deserowej
  • 2 łyżki likieru kokosowego, wódki (niekoniecznie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Śmietanę podgrzewamy. Łączymy z alkoholem i wiórkami kokosowymi. Odstawiamy.

Czekoladę rozpuszczamy np. w kąpieli wodnej. Odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Pozostałe składniki łączymy za pomocą miksera. Otrzymaną masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy czekoladę, drugą łączymy z wiórkami kokosowymi. Obydwie masy wykładamy do formy z wystudzonym ciastem – na zmianę masę czekoladową i kokosową. Wkładamy do większej blaszki i zalewamy do połowy wysokości foremki gorącą wodą (pieczemy w kąpieli wodnej). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Upieczony sernik powinien byś ścięty z wierzchu i przy dotyku nie kleić się. Wyjmujemy i studzimy.

Dodatkowo:

  • 160g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 50g masła
  • garść wiórek kokosowych do posypania

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masłem. Wylewamy na wystudzony sernik. Odczekujemy 5-10 minut i posypujemy wiórkami. Sernik odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej lodówka) na min. 2 h. Smacznego.

bounty (3) bounty (5)