Sernik Bounty – kokosowo-czekoladowy
Kokos i czekolada – połączenie jest znane dla każdego, wiele osób kojarzy je z pewnym batonikiem. Muszę jednak przyznać, że ten sernik jest o wiele lepszy niż taki kupny baton. Poza tym, to jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Na zmianę przeplatające się warstwy intensywnie czekoladowe lub kokosowe – na samo wspomnienie ślinka cieknie. Spróbujcie sami.
Składniki na spód:
- 40g roztopionego masła
- 2 łyżki kakao
- 180g herbatników czekoladowych
Dno blaszki o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180°C.
Ciasteczka pokruszyć, najlepiej za pomocą blendera. Następnie połączyć z masłem i kakaem. Wyłożyć do formy i ugnieść. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 minut. Wyjąć i wystudzić.
Formę od zewnętrznej strony owijamy folią aluminiową – w taki sposób by po wsadzeniu jej w wodę, nie dostała się ona do środka.
Składniki na sernik:
- 0,5 kg twarogu, zmielonego 2-3 razy
- 3 jajka
- 30g mąki ziemniaczanej
- 100g cukru
- 100ml śmietany kremówki lub mleka
- 80g wiórek kokosowych
- 100g czekolady deserowej
- 2 łyżki likieru kokosowego, wódki (niekoniecznie)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śmietanę podgrzewamy. Łączymy z alkoholem i wiórkami kokosowymi. Odstawiamy.
Czekoladę rozpuszczamy np. w kąpieli wodnej. Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Pozostałe składniki łączymy za pomocą miksera. Otrzymaną masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy czekoladę, drugą łączymy z wiórkami kokosowymi. Obydwie masy wykładamy do formy z wystudzonym ciastem – na zmianę masę czekoladową i kokosową. Wkładamy do większej blaszki i zalewamy do połowy wysokości foremki gorącą wodą (pieczemy w kąpieli wodnej). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Upieczony sernik powinien byś ścięty z wierzchu i przy dotyku nie kleić się. Wyjmujemy i studzimy.
Dodatkowo:
- 160g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 50g masła
- garść wiórek kokosowych do posypania
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masłem. Wylewamy na wystudzony sernik. Odczekujemy 5-10 minut i posypujemy wiórkami. Sernik odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej lodówka) na min. 2 h. Smacznego.