Ryż z jabłkami w cynamonie i śmietaną
Pewnie niektórzy z Was kojarzą ten deser z dzieciństwa. Jest to prosty i pyszny deser , który zasmakuje każdemu, zarówno na ciepło jak i schłodzony. Całość jest prosta do wykonania i nie potrzeba do tego większych umiejętności w kuchni więc każdemu się on uda.
Ryż:
- 4 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki miodu lub opakowanie cukru wanilinowego
- 1 i 3/4 szklanki ryżu
Mleko zagotowujemy z miodem i wsypujemy ryż. Gotujemy do miękkości około 15 minut. Studzimy.
Jabłka:
- 6 dużych jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru wanilinowego*
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Umieszczamy w rondelu z grubszym dnem, dodajemy cynamon i cukier i gotujemy do miękkości.
Śmietana:
- 600g śmietany 18%
- opakowanie cukru wanilinowego
Śmietanę mieszamy z cukrem. Jeśli będzie dla nas za mało słodka możemy ją dosłodzić.
Do kubeczków nakładamy na zmianę 2 łyżki ryżu i jabłek. Na wierzch nakładamy śmietanę. Umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Możemy również podawać na ciepło. Smacznego 🙂
*można pominąć