Ryż z jabłkami w cynamonie i śmietaną

Ryż z jabłkami w cynamonie i śmietaną

Pewnie niektórzy z Was kojarzą ten deser z dzieciństwa. Jest to prosty i pyszny deser , który zasmakuje każdemu, zarówno na ciepło jak i schłodzony. Całość jest prosta do wykonania i nie potrzeba do tego większych umiejętności w kuchni więc każdemu się on uda.

Ryż:

  • 4 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżki miodu lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 i 3/4 szklanki ryżu

Mleko zagotowujemy z miodem i wsypujemy ryż. Gotujemy do miękkości około 15 minut. Studzimy.

Jabłka:

  • 6 dużych jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru wanilinowego*

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Umieszczamy w rondelu z grubszym dnem, dodajemy cynamon i cukier i gotujemy do miękkości.

Śmietana:

  • 600g śmietany 18%
  • opakowanie cukru wanilinowego

Śmietanę mieszamy z cukrem. Jeśli będzie dla nas za mało słodka możemy ją dosłodzić.

Do kubeczków nakładamy na zmianę 2 łyżki ryżu i jabłek. Na wierzch nakładamy śmietanę. Umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Możemy również podawać na ciepło. Smacznego 🙂

*można pominąć

IMG_8409 IMG_8413 IMG_8417 IMG_8419