Rolada z jabłkami

Rolada z jabłkami

Ta rolada jest dla mnie klasykiem wśród rolad i jednym z najlepszych ciast z jabłkami. Miękkie i nie za suche, waniliowe ciasto biszkoptowe oraz duża ilość soczystych i słodkich jabłek wewnątrz zadowoli każde podniebienie. Jeśli dodamy do tego bitą śmietanę lub lody to będziemy mieli prawdziwą ucztę 😉 Polecam wypróbować w najbliższym czasie.

Jabłka:

  • 2kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier do słodkości (jeśli jabłka są kwaśne)

Jabłka obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Powinniśmy mieć około 1,5kg jabłek. Mieszamy z cukrami.

Ciasto:

  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe (16g każdy)
  • łyżka aromatu waniliowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Dużą blachę* wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy jabłka i równo rozkładamy.Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Mąki mieszamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając partiami cukier do uzyskania sztywnej i białej masy. Nadal ubijając dodajemy żółtka, olej, aromat i na koniec partiami mąkę. Całość wylewamy na jabłka i umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy około 30-35 minut – za pomocą patyczka sprawdzamy czy biszkopt jest gotowy (jeśli po włożeniu do ciasta wychodzi suchy, ciasto jest upieczone). Na jeszcze ciepły biszkopt nakładamy ściereczkę i wykładamy ciasto biszkoptem do dołu. Odrywamy papier do pieczenia od jabłek i zawijamy roladę za pomocą ściereczki – używam do tego rękawic kuchennych aby się nie poparzyć. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Roladę możemy jeść posypaną cukrem pudrem, polaną lukrem z bitą śmietanę bądź lodami.Smacznego.

*używam największej blachy do pieczenia, tej płaskiej i dosyć płytkiej

IMG_9567 IMG_9577 IMG_9580