Rolada z jabłkami
Ta rolada jest dla mnie klasykiem wśród rolad i jednym z najlepszych ciast z jabłkami. Miękkie i nie za suche, waniliowe ciasto biszkoptowe oraz duża ilość soczystych i słodkich jabłek wewnątrz zadowoli każde podniebienie. Jeśli dodamy do tego bitą śmietanę lub lody to będziemy mieli prawdziwą ucztę 😉 Polecam wypróbować w najbliższym czasie.
Jabłka:
- 2kg jabłek
- 1 cukier waniliowy
- cukier do słodkości (jeśli jabłka są kwaśne)
Jabłka obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Powinniśmy mieć około 1,5kg jabłek. Mieszamy z cukrami.
Ciasto:
- 10 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe (16g każdy)
- łyżka aromatu waniliowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Dużą blachę* wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy jabłka i równo rozkładamy.Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Mąki mieszamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy dodając partiami cukier do uzyskania sztywnej i białej masy. Nadal ubijając dodajemy żółtka, olej, aromat i na koniec partiami mąkę. Całość wylewamy na jabłka i umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy około 30-35 minut – za pomocą patyczka sprawdzamy czy biszkopt jest gotowy (jeśli po włożeniu do ciasta wychodzi suchy, ciasto jest upieczone). Na jeszcze ciepły biszkopt nakładamy ściereczkę i wykładamy ciasto biszkoptem do dołu. Odrywamy papier do pieczenia od jabłek i zawijamy roladę za pomocą ściereczki – używam do tego rękawic kuchennych aby się nie poparzyć. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Roladę możemy jeść posypaną cukrem pudrem, polaną lukrem z bitą śmietanę bądź lodami.Smacznego.
*używam największej blachy do pieczenia, tej płaskiej i dosyć płytkiej