Rolada czekoladowa z kremem pomarańczowym

Rolada czekoladowa z kremem pomarańczowym

Połączenie czekolady z pomarańczą nie gości u mnie na blogu po raz pierwszy. Co się dziwić? Jest obłędne. Jeśli jeszcze się nie przekonaliście to teraz macie szansę. Zapraszam.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100g mąki
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g startej czekolady deserowej
  • 100g cukru
  • szczypta soli

Kakao, mąkę i proszek łączymy. Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia o wymiarach 42x26cm. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier. Nadal ubijając, dodajemy żółtka. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia, na koniec dodajemy startą czekoladę. Otrzymaną masę przekładamy na papier do pieczenia i równo rozprowadzamy po całości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.

Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika wykładamy na ściereczkę kuchenną (wcześniej delikatnie ją skrapiamy wodą). Delikatnie odczepiamy od niej papier do pieczenia i odwracamy na drugą stronę. Za pomocą ściereczki zwijamy ją, robimy to ostrożnie by jej nie połamać. Zawiniętą odkładamy do wystudzenia.

Krem:

  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 150ml śmietany 30%, schłodzonej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50g cukru

Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.

Żółtka ubijamy na parze** z cukrem na białą, puszystą masę. Powoli wlewamy sok z pomarańczy i dodajemy skórkę. Nadal miksując dodajemy żelatynę. Masę odstawiamy do przestudzenia.

Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy śmietanę i łączymy z nią.

Roladą delikatnie odwijamy, smarujemy kremem i zwijamy. Odkładamy na 1h w chłodne miejsce.

Dodatkowo:

  • owoce kandyzowane do dekoracji
  • 80g czekolady
  • 30ml śmietany 30% lub 36%
  • łyżeczka masła

Czekoladę łączymy w kąpieli wodnej z śmietana i masłem. Gotową polewą dekorujemy roladę i obsypujemy kandyzowanymi owocami. Smacznego.

roladapomarań (2) roladapomarań (3)