
Rolada czekoladowa z kremem pomarańczowym
Połączenie czekolady z pomarańczą nie gości u mnie na blogu po raz pierwszy. Co się dziwić? Jest obłędne. Jeśli jeszcze się nie przekonaliście to teraz macie szansę. Zapraszam.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100g mąki
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g startej czekolady deserowej
- 100g cukru
- szczypta soli
Kakao, mąkę i proszek łączymy. Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia o wymiarach 42x26cm. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier. Nadal ubijając, dodajemy żółtka. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia, na koniec dodajemy startą czekoladę. Otrzymaną masę przekładamy na papier do pieczenia i równo rozprowadzamy po całości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika wykładamy na ściereczkę kuchenną (wcześniej delikatnie ją skrapiamy wodą). Delikatnie odczepiamy od niej papier do pieczenia i odwracamy na drugą stronę. Za pomocą ściereczki zwijamy ją, robimy to ostrożnie by jej nie połamać. Zawiniętą odkładamy do wystudzenia.
Krem:
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 2 żółtka
- 150ml śmietany 30%, schłodzonej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50g cukru
Żelatynę umieścić w garnuszku z grubym dnem. Zalać 4 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotujemy jej.
Żółtka ubijamy na parze** z cukrem na białą, puszystą masę. Powoli wlewamy sok z pomarańczy i dodajemy skórkę. Nadal miksując dodajemy żelatynę. Masę odstawiamy do przestudzenia.
Gdy masa zacznie tężeć, ubijamy śmietanę i łączymy z nią.
Roladą delikatnie odwijamy, smarujemy kremem i zwijamy. Odkładamy na 1h w chłodne miejsce.
Dodatkowo:
- owoce kandyzowane do dekoracji
- 80g czekolady
- 30ml śmietany 30% lub 36%
- łyżeczka masła
Czekoladę łączymy w kąpieli wodnej z śmietana i masłem. Gotową polewą dekorujemy roladę i obsypujemy kandyzowanymi owocami. Smacznego.