Rolada czekoladowa z kremem cynamonowym

Rolada czekoladowa z kremem cynamonowym

Lekki, czekoladowy biszkopt, słodkie powidła śliwkowe i delikatny krem śmietankowo-cynamonowy. Czy to nie brzmi smakowicie? Zapraszam.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100g mąki
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g startej czekolady deserowej
  • 100g cukru
  • szczypta soli

Kakao, mąkę i proszek łączymy. Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia o wymiarach 42x26cm. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier. Nadal ubijając, dodajemy żółtka. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia, na koniec dodajemy startą czekoladę. Otrzymaną masę przekładamy na papier do pieczenia i równo rozprowadzamy po całości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.

Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika wykładamy na ściereczkę kuchenną (wcześniej delikatnie ją skrapiamy wodą). Delikatnie odczepiamy od niej papier do pieczenia i odwracamy na drugą stronę. Za pomocą ściereczki zwijamy ją, robimy to ostrożnie by jej nie połamać. Zawiniętą odkładamy do wystudzenia.

Dodatkowo:*

  • 150ml śmietany kremówki 30%
  • 100g mascarpone
  •  cynamonu
  • 32g cukru wanilinowego
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Kremówkę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem, pod koniec dodajemy cynamon.

Roladą delikatnie odwijamy, smarujemy powidłami i kremem, zwijamy. Odkładamy na 1h do lodówki. Smacznego 🙂

rolada (2) rolada (4)

*Robiąc krem polecam go próbować i wedle uznania dodać więcej/mniej cynamonu i cukru