Rolada czekoladowa z kremem cynamonowym
Lekki, czekoladowy biszkopt, słodkie powidła śliwkowe i delikatny krem śmietankowo-cynamonowy. Czy to nie brzmi smakowicie? Zapraszam.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100g mąki
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g startej czekolady deserowej
- 100g cukru
- szczypta soli
Kakao, mąkę i proszek łączymy. Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia o wymiarach 42x26cm. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier. Nadal ubijając, dodajemy żółtka. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia, na koniec dodajemy startą czekoladę. Otrzymaną masę przekładamy na papier do pieczenia i równo rozprowadzamy po całości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika wykładamy na ściereczkę kuchenną (wcześniej delikatnie ją skrapiamy wodą). Delikatnie odczepiamy od niej papier do pieczenia i odwracamy na drugą stronę. Za pomocą ściereczki zwijamy ją, robimy to ostrożnie by jej nie połamać. Zawiniętą odkładamy do wystudzenia.
Dodatkowo:*
- 150ml śmietany kremówki 30%
- 100g mascarpone
- cynamonu
- 32g cukru wanilinowego
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- cukier puder do posypania
Kremówkę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem, pod koniec dodajemy cynamon.
Roladą delikatnie odwijamy, smarujemy powidłami i kremem, zwijamy. Odkładamy na 1h do lodówki. Smacznego 🙂
*Robiąc krem polecam go próbować i wedle uznania dodać więcej/mniej cynamonu i cukru