Rogale Marcińskie – z orzechami i makiem

Rogale Marcińskie – z orzechami i makiem

Nie ma 11 listopada bez tych rogali. Miękkie, aromatyczne, wypełnione przepyszną masą makową i polane słodkim lukrem – idealny dodatek do kawy czy herbaty. U mnie w domu od zawsze przygotowujemy je według Tego przepisu. Jest niezawodny, a co ważniejsze – prosty. Ciasto nie musi leżeć do wyrośnięcia, bezproblemowo się je wałkuje i co najlepsze – rogale są również świeże dzień po przygotowaniu. Zapraszam.

Ciasto:*

  • 450g mąki pszennej
  • 150g masła w tem. pokojowej
  • 50g drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka aromatu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Drożdże łączymy z śmietaną i mieszamy do ich rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misie i zagniatamy. Powinniśmy otrzymać miękką, nieklejącą się masę

Nadzienie:**

  • 200g maku suchego
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 50g zmielonych migdałów
  • 50g miodu
  • 140g cukru
  • łyżka śmietany 18%
  • 1 białko
  • aromat migdałowy/pomarańczowy
  • 50g skórki z pomarańczy
  • ew. 50g marcepana

Mak zalać wrzącą wodą, to co wypłynie na powierzchnię wody, odcedzić. Resztę pozostawić na noc w wodzie.

Mak odcedzić od wody i zmielić trzykrotnie. Dodać resztę składników i wymieszać.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Cukier łączymy z wodą i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Ciasto podzielić na pół. Podsypując blat mąką, rozwałkować ciasto na okrąg i powycinać trójkąty.  Na każdy trójkąt wykładamy nadzienie zostawiając trochę wolnego miejsca po bokach i zawijamy zaczynając od szerszej strony. Rogaliki lekko zginamy ku środkowi. Gotowe rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Postępujemy tak, aż skończy nam się ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Każdy rogal smarujemy za pomocą pędzelka kwaśną śmietaną ***. Rogale pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy i polewamy lukrem. Możemy posypać je podprażonymi orzechami lub skórką pomarańczową. Smacznego.

* z tej porcji wychodzi ok. 30 średniej wielkości rogalików (ok. 15 dużych)

**można użyć kupnej masy makowej, jednak ta domowa jest o wiele lepsza

*** powoduje, że rogale nabierają złocistego koloru, można użyć do tego roztrzepanego jajka z łyżką mleka lub pominąć

rogal (1) rogal (3) rogal (4)