
Rogale Marcińskie – z orzechami i makiem
Nie ma 11 listopada bez tych rogali. Miękkie, aromatyczne, wypełnione przepyszną masą makową i polane słodkim lukrem – idealny dodatek do kawy czy herbaty. U mnie w domu od zawsze przygotowujemy je według Tego przepisu. Jest niezawodny, a co ważniejsze – prosty. Ciasto nie musi leżeć do wyrośnięcia, bezproblemowo się je wałkuje i co najlepsze – rogale są również świeże dzień po przygotowaniu. Zapraszam.
Ciasto:*
- 450g mąki pszennej
- 150g masła w tem. pokojowej
- 50g drożdży
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka aromatu waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
Drożdże łączymy z śmietaną i mieszamy do ich rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misie i zagniatamy. Powinniśmy otrzymać miękką, nieklejącą się masę
Nadzienie:**
- 200g maku suchego
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 50g zmielonych migdałów
- 50g miodu
- 140g cukru
- łyżka śmietany 18%
- 1 białko
- aromat migdałowy/pomarańczowy
- 50g skórki z pomarańczy
- ew. 50g marcepana
Mak zalać wrzącą wodą, to co wypłynie na powierzchnię wody, odcedzić. Resztę pozostawić na noc w wodzie.
Mak odcedzić od wody i zmielić trzykrotnie. Dodać resztę składników i wymieszać.
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Cukier łączymy z wodą i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Ciasto podzielić na pół. Podsypując blat mąką, rozwałkować ciasto na okrąg i powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt wykładamy nadzienie zostawiając trochę wolnego miejsca po bokach i zawijamy zaczynając od szerszej strony. Rogaliki lekko zginamy ku środkowi. Gotowe rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Postępujemy tak, aż skończy nam się ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Każdy rogal smarujemy za pomocą pędzelka kwaśną śmietaną ***. Rogale pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy i polewamy lukrem. Możemy posypać je podprażonymi orzechami lub skórką pomarańczową. Smacznego.
* z tej porcji wychodzi ok. 30 średniej wielkości rogalików (ok. 15 dużych)
**można użyć kupnej masy makowej, jednak ta domowa jest o wiele lepsza
*** powoduje, że rogale nabierają złocistego koloru, można użyć do tego roztrzepanego jajka z łyżką mleka lub pominąć