Potworne ciasto Halloween mózg – śmietankowo-truskawkowe

Potworne ciasto Halloween mózg – śmietankowo-truskawkowe

Skusicie się na…mózg? ; ) Dla fanów ekstremalnie efektownych wypieków i dla tych którzy po prostu chcą zaskoczyć swoich bliskich. Jeśli jeszcze nie macie nic przygotowanego na Halloween to lepiej bierzcie się do roboty.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 140g  mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki czerwonego/różowego barwnika

Mąki i barwnik wymieszać ze sobą. Boki miski o średnicy ok. 20cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Dno wyłożyć papierem.

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt dzielimy na trzy blaty.

Składniki na mus owocowy:

  • szklanka truskawek
  • 1 galaretka malinowa/truskawkowa

Truskawki zblendować. Galaretkę rozrobić w 250ml wrzącej wody. Wystudzić. Do gęstniejącej galaretki dodać truskawki. Gdy cała masa zrobi się bardzo gęsta wykładamy ją na dużą część biszkoptu.

Krem:

  • 660ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • mascarpone 500g
  • śmietan-fix x2
  • 1/4 łyżeczki barwnika w proszku
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego

Wszystkie składniki ubić na sztywny krem.

3-5 łyżek kremu wykładamy na wierzch biszkoptu i przykrywamy ostatnim blatem ciasta (tym najmniejszym). Pozostały krem dzielimy na pół. Połowę równomiernie rozprowadzamy po cieście, z pozostałości robimy „mózgowe” wzroki – posłużył mi do tego rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką.

Dodatkowo:

  • galaretka truskawkowa

Galaretkę rozrabiamy w połowie wody z przepisu i odstawiamy do momentu gdy zacznie gęstnieć.  Wylewamy na ciasto. Całość schładzamy. Smacznego.

 

kupsemozg (2) kupsemozg (3)