Potworne ciasto Halloween mózg – śmietankowo-truskawkowe
Skusicie się na…mózg? ; ) Dla fanów ekstremalnie efektownych wypieków i dla tych którzy po prostu chcą zaskoczyć swoich bliskich. Jeśli jeszcze nie macie nic przygotowanego na Halloween to lepiej bierzcie się do roboty.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 40g mąki ziemniaczanej
- 140g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki czerwonego/różowego barwnika
Mąki i barwnik wymieszać ze sobą. Boki miski o średnicy ok. 20cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Dno wyłożyć papierem.
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać je dodając partiami cukier, do uzyskania białej, sztywnej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Zwalniamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki. Masę przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony biszkopt dzielimy na trzy blaty.
Składniki na mus owocowy:
- szklanka truskawek
- 1 galaretka malinowa/truskawkowa
Truskawki zblendować. Galaretkę rozrobić w 250ml wrzącej wody. Wystudzić. Do gęstniejącej galaretki dodać truskawki. Gdy cała masa zrobi się bardzo gęsta wykładamy ją na dużą część biszkoptu.
Krem:
- 660ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- mascarpone 500g
- śmietan-fix x2
- 1/4 łyżeczki barwnika w proszku
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego
Wszystkie składniki ubić na sztywny krem.
3-5 łyżek kremu wykładamy na wierzch biszkoptu i przykrywamy ostatnim blatem ciasta (tym najmniejszym). Pozostały krem dzielimy na pół. Połowę równomiernie rozprowadzamy po cieście, z pozostałości robimy „mózgowe” wzroki – posłużył mi do tego rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką.
Dodatkowo:
- galaretka truskawkowa
Galaretkę rozrabiamy w połowie wody z przepisu i odstawiamy do momentu gdy zacznie gęstnieć. Wylewamy na ciasto. Całość schładzamy. Smacznego.