Potworne babeczki marchewkowe – Halloween

Potworne babeczki marchewkowe – Halloween

Mam nadzieję, że nie macie dość moich halloweenowych wpisów ponieważ to nie jest ostatni. Tym razem przyszykowałam babeczki marchewkowe udekorowane słodkimi potworkami. Potworki wykonałam z marshmallows i masy marcepanowej. Babeczki są idealnie wilgotne i niezwykle aromatyczne z mocno wyczuwalnym cynamonem. Polewa czekoladowa idealnie ubogaca ich smak. Zapraszam.

Składniki na 8szt.:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (może być trochę mniej)
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao łączymy. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Jajka ubijamy na sztywną pianę (kogel mogel) dodając partiami cukier. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej. Dodajemy suche składniki, pod koniec łączymy z marchewką. Ciasto przelewamy do foremek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki na polewę:

  • 40g czekolady deserowej
  • 20g czekolady mlecznej
  • 30g masła

Wszystko łączymy w kąpieli wodnej i wylewamy na babeczki. Całość możemy posypać pokrojoną na drobno czekoladą.

Dodatkowo:

  • 8 marshmallows
  • ok. 50g masy marcepanowej/cukrowej
  • barwniki spożywcze, najlepiej w proszku
  • okrągła cukrowa pasypka
  • paluszki
  • cukier puder do podsypania

Masę marcepanową łączymy z wybranym barwnikiem. Podsypując cukrem pudrem, rozwałkowujemy ją (nie za cienko ponieważ później może nam się łamać). Marshmallows pokrywamy masą marcepanową i dekorujemy wybranymi produktami. Gotowe potworki umieszczamy na babeczkach, najlepiej na ciepłej polewie – wtedy mamy pewność, że później nie odpadną Smacznego 🙂