Potworne babeczki marchewkowe – Halloween
Mam nadzieję, że nie macie dość moich halloweenowych wpisów ponieważ to nie jest ostatni. Tym razem przyszykowałam babeczki marchewkowe udekorowane słodkimi potworkami. Potworki wykonałam z marshmallows i masy marcepanowej. Babeczki są idealnie wilgotne i niezwykle aromatyczne z mocno wyczuwalnym cynamonem. Polewa czekoladowa idealnie ubogaca ich smak. Zapraszam.
Składniki na 8szt.:
- 1,5 szklanki startej marchewki (może być trochę mniej)
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka kakao
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao łączymy. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
Jajka ubijamy na sztywną pianę (kogel mogel) dodając partiami cukier. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej. Dodajemy suche składniki, pod koniec łączymy z marchewką. Ciasto przelewamy do foremek i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na polewę:
- 40g czekolady deserowej
- 20g czekolady mlecznej
- 30g masła
Wszystko łączymy w kąpieli wodnej i wylewamy na babeczki. Całość możemy posypać pokrojoną na drobno czekoladą.
Dodatkowo:
- 8 marshmallows
- ok. 50g masy marcepanowej/cukrowej
- barwniki spożywcze, najlepiej w proszku
- okrągła cukrowa pasypka
- paluszki
- cukier puder do podsypania
Masę marcepanową łączymy z wybranym barwnikiem. Podsypując cukrem pudrem, rozwałkowujemy ją (nie za cienko ponieważ później może nam się łamać). Marshmallows pokrywamy masą marcepanową i dekorujemy wybranymi produktami. Gotowe potworki umieszczamy na babeczkach, najlepiej na ciepłej polewie – wtedy mamy pewność, że później nie odpadną Smacznego 🙂