Popękane ciasteczka czekoladowo-korzenne

Popękane ciasteczka czekoladowo-korzenne

Jesień daje o sobie znać już w pełni, za oknem coraz szybciej robi się ciemno a popołudnia najprzyjemniej spędza się w ciepłym domu – z kubkiem dobrej herbaty i domowej roboty wypiekiem. : ) Dziś proponuję czekoladowo-korzenne ciasteczka o przyjemnej dla oka popękanej strukturze. Z zewnątrz są lekko chrupiące natomiast w środku są rozkosznie miękkie i rozpływające się w ustach. Spróbujcie sami.

Ciastka (30 sztuk):

  • 80g masła
  • 160g czekolady deserowej
  • 190g mąki pszennej
  • łyżka przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru
  • 2 jajka

Masło rozpuszczamy z czekoladą i studzimy.

Proszek, mąkę, przyprawę do piernika i cynamon mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę dodając partiami cukier. Na sam koniec dodajemy żółtka i ostudzona masę czekoladową. Masę mieszamy z sypkimi składnikami i odstawiamy do lodówki na noc. W tym czasie masa zgęstnieje.

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu

Cukier mieszamy z cynamonem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy na 190°C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce spłaszczając je wierzchem dłoni. Pieczemy 10-14 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.

IMG_9186 IMG_9192 IMG_9193 IMG_9210