Pomarańczowy sernik japoński

Pomarańczowy sernik japoński

Trudno go nazwać sernikiem – co to za sernik bez twarogu? W zamian używamy serka typu Philadelphia, natomiast ciasto ma strukturę biszkoptu. Ani trochę nie przypomina tradycyjnie wypiekanych serników. Mimo tych różnic jest on niesamowicie pyszny. Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Warto go czasem przyrządzić dla odmiany, a może to on stanie się waszym ulubionym sernikiem?

Ciasto: (forma o średnicy 18cm)

  • 200g serka typu Philadelphia/naturalny serek kanapkowy
  • 5 jajek
  • łyżka aromatu pomarańczowo/soku z pomarańczy
  • 120g cukru
  • 40g masła
  • 50g mąki pszennej (5 płaskich łyżek)
  • 80ml mleka
  • 20g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • skórka starta z 1 dużej pomarańczy

Masło, serek i mleko podgrzewamy do połączenia się składników. Dodajemy aromat i skórkę z pomarańczy. Studzimy.

Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz wymieszane mąki. Formę wykładamy papierem do pieczenia, papier powinien wystawać ponad formę. Od zewnątrz formę owijamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Wewnątrz umieszczamy żaroodporne naczynie do połowy zalane gorącą wodą – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie delikatnie łączymy z masą serową. Całość przelewamy do formy. Umieszczamy ją w zalanym wodą naczyniu (woda powinna sięgać do połowy wysokości formy) i pieczemy przez 60-70 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Dodatkowo:

  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • szklanka cukru pudru
  • 100g skórki pomarańczowej

Sok łączymy z cukrem pudrem. Oblewamy nim ciasto i dekorujemy skórką pomarańczową.

/Lukru wychodzi dosyć dużo, jeśli nie lubicie dużej ilość lukru to zmniejszcie ilość składników/

 

japoński (3)japoński (2)japoński (1)

This entry was posted in Serniki.