Pomarańczowe pierniczki z lukrem

Pomarańczowe pierniczki z lukrem

Miękkie, słodkie i aromatyczne. Są ciekawą alternatywą tradycyjnych pierniczków. W smaku wyczuwamy intensywnie pomarańcz, a zamiast miodu w przepisie używamy kwaśnej śmietany. Są warte wypróbowania, kto wie, może staną się waszymi ulubionymi ciasteczkami?

Ciasteczka:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka cukru
  • 1 jajko
  • skórka starta z 1 dużej pomarańczy
  • łyżka kakao
  • 4-5 płaskich łyżek przyprawy do piernika
  • 2 szklanki mąki pszennej

/z przepisu wychodzi ok 30 małych ciasteczek/

Śmietanę łączymy z sodą oczyszczaną. Kakao, przyprawę do piernika i mąkę mieszamy. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Jajko miksujemy dodając partami cukier do podwojenia objętości.  Dodajemy sypkie składniki, śmietanę i skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dosyć klejące. Ręce obtaczamy w mące lub smarujemy olejem i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Lukier:

  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Sok łączymy z pudrem. Smarujemy nim pierniczki. Smacznego

 

 

pompier (2)