Pomarańczowe pierniczki z lukrem
Miękkie, słodkie i aromatyczne. Są ciekawą alternatywą tradycyjnych pierniczków. W smaku wyczuwamy intensywnie pomarańcz, a zamiast miodu w przepisie używamy kwaśnej śmietany. Są warte wypróbowania, kto wie, może staną się waszymi ulubionymi ciasteczkami?
Ciasteczka:
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka cukru
- 1 jajko
- skórka starta z 1 dużej pomarańczy
- łyżka kakao
- 4-5 płaskich łyżek przyprawy do piernika
- 2 szklanki mąki pszennej
/z przepisu wychodzi ok 30 małych ciasteczek/
Śmietanę łączymy z sodą oczyszczaną. Kakao, przyprawę do piernika i mąkę mieszamy. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Jajko miksujemy dodając partami cukier do podwojenia objętości. Dodajemy sypkie składniki, śmietanę i skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dosyć klejące. Ręce obtaczamy w mące lub smarujemy olejem i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Lukier:
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 4-5 łyżek cukru pudru
Sok łączymy z pudrem. Smarujemy nim pierniczki. Smacznego