Pomarańczowe drożdżówki z twarożkiem
Te drożdżówki są przepyszne. Ciasto łatwo się wyrabia i nie przysparza nam problemów. Dodatek skórki i soku z pomarańczy do twarożku sprawia, że drożdżówki nabierają wyjątkowego smaku. Lukier przygotowałam również z dodatkiem soku z owoców, jest wyśmienity. Musicie spróbować.
Ciasto: *
- 2 i1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 60g masła, roztopionego
- 15g świeżych drożdży
Do letniego mleka wrzucamy drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. Dodajemy cukier i 4 łyżki mąki. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki (prócz masła) umieszczamy w większej misce. Dodajemy do nich wyrośnięte drożdże i zagniatamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy roztopione masło i nadal zagniatamy, aż ciasto będzie odchodzić od naczynia*. Oprószamy mąką i odstawiamy na 1,5 do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
Po tym czasie z ciasta formujemy 8 drożdżówek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny pozostawiamy je do wyrośnięcia na ok. 0,5h.
Masa serowa:
- 200g twarogu
- 2/3 szklanki cukru (może być trochę mniej)
- łyżeczka aromatu pomarańczowego
- drobno starta skórka z 2 średnich pomarańczy
- 1 żółtko
- łyżka mąki ziemniaczanej
Twaróg rozgniatamy za pomocą widelca i łączymy z pozostałymi składnikami.
Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Po środku każdej drożdżówki robimy zagłębienie, możemy robić je dłońmi lub za pomocą dna szklanki, dociskamy ciasto do samej blaszki. Powstałe zagłębienie posypujemy bułką tartą i wykładamy masą serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Dodatkowo:
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy
- szklanka cukru
- skórka pomarańczowa
Sok łączymy z cukrem. Powstałym lukrem smarujemy przestudzone drożdżówki, posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego 🙂
*na dużych 8 drożdżówek