
Placek na jogurcie ze śliwkami i kruszonką – najprostszy
Wystarczy wymieszać składniki i upiec, a placek będzie już gotowy do spożycia ; ) Jest to zdecydowanie najprostszy i jeden z lepszych placków z owocami, który miałam okazje próbować. Piekłam już wersję z truskawkami i malinami, teraz czas na śliwki. Polecam.
Ciasto:
- 400g jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka oleju rzepakowego
- łyżeczka aromatu waniliowego
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- 4 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno blaszki o wymiarach 20x32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 200°C.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać do połączenia i dodać mąkę, najlepiej partiami by nie powstały grudki.
Owoce:
- 400g śliwek, bez pestek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie łyżka cynamonu
Śliwki kroimy na pół i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wykładamy na ciasto.
Kruszonka:
- 100g cukru
- 100g masła, zimnego
- 150g mąki pszennej
Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z resztą składników. Całość kruszymy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ‚suchego patyczka’ około 50 minut. Smacznego.