Placek na jogurcie ze śliwkami i kruszonką – najprostszy

Placek na jogurcie ze śliwkami i kruszonką – najprostszy

Wystarczy wymieszać składniki i upiec, a placek będzie już gotowy do spożycia ; ) Jest to zdecydowanie najprostszy i jeden z lepszych placków z owocami, który miałam okazje próbować. Piekłam już wersję z truskawkami i malinami, teraz czas na śliwki. Polecam.

Ciasto:

  • 400g jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka oleju rzepakowego
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 4 jajka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dno blaszki o wymiarach 20x32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 200°C.

Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać do połączenia i dodać mąkę, najlepiej partiami by nie powstały grudki.

Owoce:

  • 400g śliwek, bez pestek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie łyżka cynamonu

Śliwki kroimy na pół i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wykładamy na ciasto.

Kruszonka:

  • 100g cukru
  • 100g masła, zimnego
  • 150g mąki pszennej

Masło kroimy w kostkę i zagniatamy z resztą składników. Całość kruszymy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do ‚suchego patyczka’ około 50 minut. Smacznego.

DSCF5990 DSCF6004