Piernik staropolski

Piernik staropolski

Przygotowuję go na ponad miesiąc przed świętami. Im dłużej leży tym jest lepszy. Czasem warto poczekać by później delektować się tak pysznym piernikiem. Zapraszam do spróbowania.

Składniki:

  • 550g miodu np. sztucznego
  • 300g masła
  • 350g cukru
  • 1,2kg mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 60g przyprawy korzennej
  • 140ml mleka
  • 2 płaskie łyżki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie łyżka lub dwie kakao

Miód rozpuszczamy z masłem i cukrem. Studzimy.

Sodę łączymy z mlekiem. Mąkę mieszamy z kakao, przyprawą korzenną i solą. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie łączymy – najlepiej za pomocą miksera. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na miesiąc – można dłużej.

Piernik pieczemy min. tydzień przed podaniem. Najlepiej smakuje przełożony powidłami i polany czekoladą. Dodatkowo możemy obsypać go podprażonymi orzechami.

Jeżeli powidła są rzadkie to dodaję do nich łyżeczkę żelatyny (na jeden słoiczek – 1 łyżeczka żelatyny).

pierstar (1) pierstar (2)