Piernik staropolski
Przygotowuję go na ponad miesiąc przed świętami. Im dłużej leży tym jest lepszy. Czasem warto poczekać by później delektować się tak pysznym piernikiem. Zapraszam do spróbowania.
Składniki:
- 550g miodu np. sztucznego
- 300g masła
- 350g cukru
- 1,2kg mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 60g przyprawy korzennej
- 140ml mleka
- 2 płaskie łyżki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie łyżka lub dwie kakao
Miód rozpuszczamy z masłem i cukrem. Studzimy.
Sodę łączymy z mlekiem. Mąkę mieszamy z kakao, przyprawą korzenną i solą. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie łączymy – najlepiej za pomocą miksera. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na miesiąc – można dłużej.
Piernik pieczemy min. tydzień przed podaniem. Najlepiej smakuje przełożony powidłami i polany czekoladą. Dodatkowo możemy obsypać go podprażonymi orzechami.
Jeżeli powidła są rzadkie to dodaję do nich łyżeczkę żelatyny (na jeden słoiczek – 1 łyżeczka żelatyny).