Orzechowe ciastka – Halloween
Kolejny wpis dotyczący nadchodzącego Halloween. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na wypiek, mam nadzieję, że znajdziecie go u mnie : ) Tym razem przygotowałam ciastka orzechowe z pajączkami z masy marcepanowej. Zapraszam.
Składniki na 20szt.:
- 30g masła
- 50ml mleka
- 200g mąki pszennej
- 100g zmielonych orzechów
- 80g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
Zmielone orzechy łączymy z mąką pszenną.
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtko. Na zmianę dodajemy suche składniki i mokre. Całość zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na min. 2h.
Piekarnik nagrzewamy na 160°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3mm. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszce. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia.
Dodatkowo:
- 20g czekolady
- 10g masła
- ok. 40g masy marcepanowej
- kakao, 2-3 łyżki
Z masy marcepanowej formujemy 20 większych kuleczek i 20 mniejszych. Obtaczamy je w kakao. Czekoladę wraz masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Na ciastkach układamy pajączki, następnie za pomocą wykałaczki malujemy czekoladą odnóża pająków. Smacznego.