Orzechowe ciastka – Halloween

Orzechowe ciastka – Halloween

Kolejny wpis dotyczący nadchodzącego Halloween. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na wypiek, mam nadzieję, że znajdziecie go u mnie : ) Tym razem przygotowałam ciastka orzechowe z pajączkami z masy marcepanowej. Zapraszam.

Składniki na 20szt.:

  • 30g masła
  • 50ml mleka
  • 200g mąki pszennej
  • 100g zmielonych orzechów
  • 80g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka aromatu wanilinowego

Zmielone orzechy łączymy z mąką pszenną.

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtko. Na zmianę dodajemy suche składniki i mokre. Całość zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na min. 2h.

Piekarnik nagrzewamy na 160°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3mm. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszce. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia.

Dodatkowo:

  • 20g czekolady
  • 10g masła
  • ok. 40g masy marcepanowej
  • kakao, 2-3 łyżki

Z masy marcepanowej formujemy 20 większych kuleczek i 20 mniejszych. Obtaczamy je w kakao. Czekoladę wraz masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Na ciastkach układamy pajączki, następnie za pomocą wykałaczki malujemy czekoladą odnóża pająków. Smacznego.

HAL2 (1) HAL2 (2) HAL2 (3)