Najprostsze ciasto z jabłkami
Jest naprawdę bezproblemowe i szybkie w przygotowaniu. Uda się je upiec każdemu. W smaku jest słodkie i dzięki dodatku cytryny- orzeźwiające. Ciasta jest tu naprawdę niewiele, powinnam napisać, że to jabłka z ciastem 😉 Dzięki temu jest lekkie i nie zapycha – idealne na ciepłe dni.
Składniki na ciasto:
- 120g mąki pszennej
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 100g cukru
- 720g jabłek (pokrojonych w kostkę)*
- sok wyciśnięty z jednej małej cytryny
- skórka starta z jednej cytryny
- opcjonalnie 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 70g masła roztopionego, wystudzonego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Formę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy, krótko tylko do napuszenia. Dodajemy cukier. Następnie nadal miksując wlewamy masło i partiami dosypujemy mąkę. W ten sposób przygotowaną masę łączymy z jabłkami i wylewamy do formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Możemy polać cukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.
*jeśli jabłka są kwaśne polecam dodać cukier, w przeciwnym razie ciasto nie będzie słodkie. Możemy również dodać gotowe jabłka np. prażone dostępne w sklepach.