Najprostsze ciasto z jabłkami

Najprostsze ciasto z jabłkami

Jest naprawdę bezproblemowe i szybkie w przygotowaniu. Uda się je upiec każdemu. W smaku jest słodkie i dzięki dodatku cytryny- orzeźwiające. Ciasta jest tu naprawdę niewiele, powinnam napisać, że to jabłka z ciastem 😉 Dzięki temu jest lekkie i nie zapycha – idealne na ciepłe dni.

Składniki na ciasto:

  • 120g mąki pszennej
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru
  • 720g jabłek (pokrojonych w kostkę)*
  • sok wyciśnięty z jednej małej cytryny
  • skórka starta z jednej cytryny
  • opcjonalnie 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 70g masła roztopionego, wystudzonego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Formę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 170°C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy, krótko tylko do napuszenia. Dodajemy cukier. Następnie nadal miksując wlewamy masło i partiami dosypujemy mąkę. W ten sposób przygotowaną masę łączymy z jabłkami i wylewamy do formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut.  Wyjmujemy i studzimy. Możemy polać cukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.

*jeśli jabłka są kwaśne polecam dodać cukier, w przeciwnym razie ciasto nie będzie słodkie. Możemy również dodać gotowe jabłka np. prażone dostępne w sklepach.

jabb (1) jabb (2) jabb (3)