Muffiny z owocami i kruszonką

Muffiny z owocami i kruszonką

Za każdym razem gdy używam przepisu na te muffinki to wychodzą idealne – wyrośnięte, delikatne i pachnące wanilią. Pasuje do nich niemalże każdy rodzaj owoców, świeżych lub mrożonych. Tym razem upiekłam je z mieszanką porzeczek i malin, a Wy jakich owoców użyjecie? 😉

Składniki na 16 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 200g śmietany 18%
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy 16g
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 350g owoców
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy 16g

Owoce obtaczamy w cukrze i mące.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

W jednym naczyniu mieszamy mąki pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu łączymy pozostałe składniki. Zawartości obydwóch naczyń mieszamy ze sobą, pod koniec dodajemy owoce. Całość przekładamy do papilotek, możemy posypać kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.

Kruszonka:

  • 1,5 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

Całość zagniatamy do uzyskania kruszonki.