
Muffiny z owocami i kruszonką
Za każdym razem gdy używam przepisu na te muffinki to wychodzą idealne – wyrośnięte, delikatne i pachnące wanilią. Pasuje do nich niemalże każdy rodzaj owoców, świeżych lub mrożonych. Tym razem upiekłam je z mieszanką porzeczek i malin, a Wy jakich owoców użyjecie? 😉
Składniki na 16 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 200g śmietany 18%
- 2/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy 16g
- łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- 350g owoców
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy 16g
Owoce obtaczamy w cukrze i mące.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
W jednym naczyniu mieszamy mąki pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu łączymy pozostałe składniki. Zawartości obydwóch naczyń mieszamy ze sobą, pod koniec dodajemy owoce. Całość przekładamy do papilotek, możemy posypać kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut, do ‚suchego patyczka’. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.
Kruszonka:
- 1,5 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Całość zagniatamy do uzyskania kruszonki.