Muffiny bananowe z kremem czekoladowo-bananowym

Muffiny bananowe z kremem czekoladowo-bananowym

Są proste i bardzo smaczne. Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą u mnie w domu. Przepis pochodzi z ‚Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla’-został przeze mnie nieco zmodyfikowany. Zapraszam.

Składniki na ciasto:

  • 2 duże banany
  • 100g miękkiej margaryny
  • 150g cukru trzcinowego (może być normalny)
  • 16g cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 260g mąki pszennej
  • 80g posiekanej czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka

/składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Banany rozgniatamy na miazgę. Możemy użyć do tego mikser/blender. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem.W innym naczyniu masło miksujemy z cukrami. Dodajemy jajka. Następnie na dodajemy partiami mąkę i pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć do papilotek i wsadzić do nagrzanego na 170°C piekarnika. Piec 30-40 minut. Do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na krem:

  • 240g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 2 banany
  • 50g kakao
  • 60g cukru
  • kilka kropel soku z cytryny (niekoniecznie)

Wszystkie składniki prócz masła łączymy ze sobą, banany wcześniej rozgniatamy. Uzyskaną masę przekładamy do rondelka z grubym dnem i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy wystudzony krem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim babeczki. Smacznego 🙂

DSCF3322 DSCF3339 DSCF3343