Muffiny bananowe z kremem czekoladowo-bananowym
Są proste i bardzo smaczne. Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą u mnie w domu. Przepis pochodzi z ‚Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla’-został przeze mnie nieco zmodyfikowany. Zapraszam.
Składniki na ciasto:
- 2 duże banany
- 100g miękkiej margaryny
- 150g cukru trzcinowego (może być normalny)
- 16g cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 260g mąki pszennej
- 80g posiekanej czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
/składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
Banany rozgniatamy na miazgę. Możemy użyć do tego mikser/blender. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem.W innym naczyniu masło miksujemy z cukrami. Dodajemy jajka. Następnie na dodajemy partiami mąkę i pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć do papilotek i wsadzić do nagrzanego na 170°C piekarnika. Piec 30-40 minut. Do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Składniki na krem:
- 240g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 2 banany
- 50g kakao
- 60g cukru
- kilka kropel soku z cytryny (niekoniecznie)
Wszystkie składniki prócz masła łączymy ze sobą, banany wcześniej rozgniatamy. Uzyskaną masę przekładamy do rondelka z grubym dnem i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy wystudzony krem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim babeczki. Smacznego 🙂