Mini serniczki z lemon curd

Mini serniczki z lemon curd

Stworzone dla miłośników cytrusowych wypieków. Są nieziemsko dobre i diabelsko proste do wykonania. Zachęcam do wypróbowania.

Masa serowa 12szt:

  • 500g twarogu
  • 250g mascarpone
  • 140g cukru
  • budyń waniliowy bez cukru 40g
  • 1 jajko
  • skórka starta z 1 cytryny

Twaróg mielimy (lub blendujemy) i łączymy z pozostałymi składnikami. Całość przelewamy do papilotek lub silikonowych foremek na babeczki i pieczemy przez 25-30 minut piekarniku w temperaturze 160°C. Wyjmujemy i studzimy.

Lemon curd:

  • 2 duże jajka
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 50g masła
  • 50g cukru

Wszystkie składniki zagotować w rondelku. Mieszać by nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia (krem będzie trochę rzadszy od budyniu, później zgęstnieje). Przelać do zagłębień w serniczkach. Wystudzić. Serniczki możemy udekorować bitą śmietaną lub mascarpone. Smacznego.

IMG_0036 IMG_0037