
Mini serniczki z lemon curd
Stworzone dla miłośników cytrusowych wypieków. Są nieziemsko dobre i diabelsko proste do wykonania. Zachęcam do wypróbowania.
Masa serowa 12szt:
- 500g twarogu
- 250g mascarpone
- 140g cukru
- budyń waniliowy bez cukru 40g
- 1 jajko
- skórka starta z 1 cytryny
Twaróg mielimy (lub blendujemy) i łączymy z pozostałymi składnikami. Całość przelewamy do papilotek lub silikonowych foremek na babeczki i pieczemy przez 25-30 minut piekarniku w temperaturze 160°C. Wyjmujemy i studzimy.
Lemon curd:
- 2 duże jajka
- sok i skórka z 2 cytryn
- 50g masła
- 50g cukru
Wszystkie składniki zagotować w rondelku. Mieszać by nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia (krem będzie trochę rzadszy od budyniu, później zgęstnieje). Przelać do zagłębień w serniczkach. Wystudzić. Serniczki możemy udekorować bitą śmietaną lub mascarpone. Smacznego.