Miękkie pierniczki z powidłami
Żadne sklepowe pierniczki nie dorównują tym z tego przepisu. Są mięciutkie, delikatne, słodkie – cudowne! Nie musimy czekać, aż zmiękną – są miękkie już po upieczeniu. Dla mnie najlepsze są te w polewie czekoladowej, jednak te z lukrem są również smaczne i godne polecenia.
Pierniczki (3 blaszki ciastek – 80 szt.):
- 500g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100ml kwaśnej śmietany 18%
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 200g miodu (np. wielokwiatowego,sztucznego)
- 125g masła
- 4 żółtka
- 1 białko
- 3/4 szklanki cukru (może być trochę więcej)
- ok. 200g powideł śliwkowych
W garnuszku umieszczamy miód, masło i przyprawę z cynamonem. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników i odstawiamy do przestudzenia (masa nie musi całkowicie ostygnąć).
Kakao i mąkę łączymy. Śmietanę łączymy z sodą.
Białko i żółtka ubijamy dodając partiami cukier do uzyskania sztywnej masy. Do masy dodajemy partiami przestudzoną masę miodową, mąkę i na koniec śmietanę. Całość odstawiamy na min. 12h w chłodne miejsce.
Ciasto dzielimy na pół. Masa będzie dosyć miękka, obficie podsypując blat mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5mm. Ciastka możemy wykrawać na dwa sposoby.
1. Na połowie rozwałkowanego ciasta wykładamy w równych odstępach powidła i przykrywamy drugą częścią ciasta. Tam gdzie powstały wypukłości wykrawamy ciasteczka.
2. Na rozwałkowanym cieście wykrawamy ciasteczka. Na każde wykładamy powidła i przykrywamy innym wyciętym ciastkiem.
Ciastka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym na 180°C piekarniku przez 12-15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Dekoracja czekoladą
- 100g czekolady
- 50g masła
Składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pierniczki dekorujemy ciepłą czekoladą i zostawiamy do ostygnięcia.
Dekoracja lukrem królewskim
- białko małego jajka
- 100g cukru pudru
- 3-4 krople soku z cytryny
Białko ubijamy za pomocą miksera. Gdy zacznie się pienić, obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy po łyżeczce cukru pudru. Ubijamy przez ok 10 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny.
Lukier z tego przepisu wychodzi dosyć rzadki i taki powinien być do pokrywania całych pierniczków. Jeśli chcecie robić z niego wzory na ciastkach dodajcie więcej cukru.
Dekoracja lukrem
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki aromatu arakowego (może być inny)
Wszystkie składniki łączymy i ucieramy. W razie potrzeby dodajemy więcej/mniej wody lub cukru. Lukier nie musi być bardzo gęsty. Za pomocą pędzelka pokrywamy nim ciasteczka, możemy nakładać grubą warstwę lukru lub cieńszą która później popęka i stworzy wzory na ciastkach.
/Każdym z rodzai dekoracji pokryłam ok 24 pierniczków/