Mazurek z czarną porzeczką i kokosową bezą

Mazurek z czarną porzeczką i kokosową bezą

Słodka beza kokosowa idealnie komponuje się z lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Ciasto zasmakowało nawet mojej siostrze która nie przepada za tym dżemem. Polecam : )

Kruche ciasto:

  • 2 1/4 szklanki mąki krupczatki
  • 200g masła, zimnego
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zmielonych orzechów (można pominąć)
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • opcjonalnie łyżka wybranego aromatu np. wanilinowego, migdałowego

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania zwartej masy ciasta. Owinąć folią spożywczą i schłodzić (2h).

Piekarnik nagrzać na 180°C.Dno blaszki o wymiarach 20x32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie wyłożyć na blaszkę i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do zarumienienia przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

Dodatkowo:

  • duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 200g wiórek kokosowych
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 białka

Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt o wymiarach 20x32cm i umieszczamy na innej, większej blaszce. Piekarnik nagrzewamy na 170ºC.

Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Gdy uzyskamy białą, sztywną masę, dodajemy mąkę i wiórki. Dokładnie mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Uchylamy piekarnik i studzimy.

Przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Na wierzch wykładamy beze. Smacznego.

IMG_3635 IMG_3604 IMG_3613