Mazurek z czarną porzeczką i kokosową bezą
Słodka beza kokosowa idealnie komponuje się z lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Ciasto zasmakowało nawet mojej siostrze która nie przepada za tym dżemem. Polecam : )
Kruche ciasto:
- 2 1/4 szklanki mąki krupczatki
- 200g masła, zimnego
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zmielonych orzechów (można pominąć)
- 1 jajko, 1 żółtko
- opcjonalnie łyżka wybranego aromatu np. wanilinowego, migdałowego
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania zwartej masy ciasta. Owinąć folią spożywczą i schłodzić (2h).
Piekarnik nagrzać na 180°C.Dno blaszki o wymiarach 20x32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie wyłożyć na blaszkę i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do zarumienienia przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Dodatkowo:
- duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 200g wiórek kokosowych
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 białka
Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąt o wymiarach 20x32cm i umieszczamy na innej, większej blaszce. Piekarnik nagrzewamy na 170ºC.
Białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Gdy uzyskamy białą, sztywną masę, dodajemy mąkę i wiórki. Dokładnie mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Uchylamy piekarnik i studzimy.
Przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Na wierzch wykładamy beze. Smacznego.