Mazurek z bezami i truskawkami

Mazurek z bezami i truskawkami

Najlepszy z tegorocznych. Idealne połączenie truskawek, bitej śmietany i kruchego ciasta. Święta już minęły, mimo to musicie go zrobić, jest pyszny – u mnie na pewno będzie gościł na stole za rok.

Składniki na ciasto:

  • 200g masła/ margaryny (schłodzonego)
  • 300g mąki krupczatki
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • łyżka cukru pudru

Masło posiekać i połączyć z resztą składników. Zagnieść* i schłodzić w lodówce przez 2h (może być cała noc). Wyjąć, rozwałkować na papierze do pieczenia i pozaginać na bokach. Razem z papierem przenieść na blaszkę,nakłuć wykałaczką i piec w tem. 190°C do zarumienienia ok. 15-20 minut. Wystudzić.

Dodatkowo:

  • 50g różowych bezów
  • 400g truskawek w kisielu (są dostępne w Biedronce)
  • 330ml śmietany 30%
  • 100g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Na ciasto wyłożyć truskawki. Zostawić trochę kisielu na późniejsze przyozdobienie. Śmietanę ubić z mascarpone i pudrem, pod koniec dodać aromat. Przyozdobić bezami i kisielem. Schłodzone ciasto jest najlepsze, jak lody. Smacznego.

 

 

blog (121) blog (125) blog (126)