Mazurek z bezami i truskawkami
Najlepszy z tegorocznych. Idealne połączenie truskawek, bitej śmietany i kruchego ciasta. Święta już minęły, mimo to musicie go zrobić, jest pyszny – u mnie na pewno będzie gościł na stole za rok.
Składniki na ciasto:
- 200g masła/ margaryny (schłodzonego)
- 300g mąki krupczatki
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- łyżka cukru pudru
Masło posiekać i połączyć z resztą składników. Zagnieść* i schłodzić w lodówce przez 2h (może być cała noc). Wyjąć, rozwałkować na papierze do pieczenia i pozaginać na bokach. Razem z papierem przenieść na blaszkę,nakłuć wykałaczką i piec w tem. 190°C do zarumienienia ok. 15-20 minut. Wystudzić.
Dodatkowo:
- 50g różowych bezów
- 400g truskawek w kisielu (są dostępne w Biedronce)
- 330ml śmietany 30%
- 100g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Na ciasto wyłożyć truskawki. Zostawić trochę kisielu na późniejsze przyozdobienie. Śmietanę ubić z mascarpone i pudrem, pod koniec dodać aromat. Przyozdobić bezami i kisielem. Schłodzone ciasto jest najlepsze, jak lody. Smacznego.