Mazurek orzechowy z czekoladą

Mazurek orzechowy z czekoladą

Lubicie masło orzechowe? Jeśli tak, to zapraszam gorąco do wypróbowania przepisu. : ) Słodki krem orzechowo-czekoladowy i podprażone lekko słone orzeszki podane na niesamowicie kruchym cieście – palce lizać!

Składniki na ciasto:

  • 200g masła/ margaryny (schłodzonego)
  • 2 szklanki mąki pszennej krupczatki
  • 1/2 lub 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania zwartej masy ciasta. Owinąć folią spożywczą i schłodzić (2h).

Piekarnik nagrzać na 180°C.Dno blaszki o wymiarach 20x32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie wyłożyć na blaszkę i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do zarumienienia przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

Krem orzechowo-czekoladowy:

  • 200g serka typu philadelphia (serek kanapkowy naturalny lub mascarpone)
  • 50g czekolady, rozpuszczonej
  • 3/4 szklanki masła orzechowego

Wszystkie składniki łączymy.

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Masło umieszczamy na patelni wraz z solą i cukrem, rozpuszczamy. Dodajemy orzechy i podpiekamy do zarumieniania. Zdejmujemy z patelni, studzimy.

Na ciasto wykładamy krem i posypujemy orzechami. Całość możemy polać delikatnie czekoladą. Smacznego 🙂

DSCF4207 DSCF4215 DSCF4217DSCF4199