Mazurek orzechowy z czekoladą
Lubicie masło orzechowe? Jeśli tak, to zapraszam gorąco do wypróbowania przepisu. : ) Słodki krem orzechowo-czekoladowy i podprażone lekko słone orzeszki podane na niesamowicie kruchym cieście – palce lizać!
Składniki na ciasto:
- 200g masła/ margaryny (schłodzonego)
- 2 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 1/2 lub 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść do otrzymania zwartej masy ciasta. Owinąć folią spożywczą i schłodzić (2h).
Piekarnik nagrzać na 180°C.Dno blaszki o wymiarach 20x32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie wyłożyć na blaszkę i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec do zarumienienia przez 30 minut. Wyjąć i wystudzić.
Krem orzechowo-czekoladowy:
- 200g serka typu philadelphia (serek kanapkowy naturalny lub mascarpone)
- 50g czekolady, rozpuszczonej
- 3/4 szklanki masła orzechowego
Wszystkie składniki łączymy.
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- łyżka masła
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Masło umieszczamy na patelni wraz z solą i cukrem, rozpuszczamy. Dodajemy orzechy i podpiekamy do zarumieniania. Zdejmujemy z patelni, studzimy.
Na ciasto wykładamy krem i posypujemy orzechami. Całość możemy polać delikatnie czekoladą. Smacznego 🙂