Makowiec

Makowiec

Z ręką na sercu przyznaję, że to najlepszy z makowców jakie znam. Od kiedy pamiętam, gości u mnie co roku w Boże Narodzenie. Ciasto jest delikatne, rozpływające się ustach, masa makowa słodka, a dzięki dodatku dżemu, jest wilgotna i nabiera wyjątkowego smaku – całość jest po prostu wspaniała. Nie ma mowy by komuś nie zasmakowała. Zapraszam gorąco.

/Masę makową zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej/

Masa makowa:

  • 400g suchego maku
  • 250g cukru
  • 1 duże jajko (białko i żółtko oddzielnie)
  • łyżka olejku migdałowego
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego
  • szczypta soli

Mak opłukać, przecedzić i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na noc w wodzie. Następnego dnia ponownie przecedzić. Białko ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Odsączony mak zmielić dwukrotnie w maszynce i połączyć z pozostałymi składnikami.

Ciasto:

  • 250g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 250g cukru
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia

/Składniki powinny być temperaturze pokojowej/

Blachę o wymiarach 40x32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąki i proszek wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Piekarnik nagrzać na 170°C.

Masło utrzeć z 200g cukru, nadal ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać sypkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem i wymieszać delikatnie z ciastem. Około 3/4 ciasta przelać do formy, na całości równomiernie wyłożyć masę makową i przykryć pozostałym ciastem. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1h do ‚suchego patyczka’. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Lukier:

  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Cukier i puder rozcieramy do otrzymania lukru. Smarujemy nim jeszcze ciepłe ciasto. Całość możemy przyozdobić dowolnymi bakaliami lub posypkami. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego.

makowiec (2) makowiec (3) makowiec (4)