Łaciata rolada

Łaciata rolada

Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich i nie namęczyć się przy tym zbytnio, ta rolada jest idealna. Wzorki są proste do przygotowania, wystarczy tylko uważać by nie wymieszać surowego ciasta – wtedy się rozmyją. Poza ciekawym wyglądem, jest również bardzo smaczna. Krem z białej czekolady, choć dosyć słodki, spełni oczekiwania każdego. Zapraszam.

Krem przygotowujemy dzień wcześniej. W wersji dla dzieci możemy pominąć alkohol.

Biszkopt czekoladowy:

  • 2 jajka
  • 50g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g startej czekolady deserowej
  • 50g cukru
  • szczypta soli

Kakao, mąkę i proszek łączymy. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier. Nadal ubijając, dodajemy żółtka. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia, na koniec dodajemy startą czekoladę.

Biszkopt waniliowy:

  • 2 jajka
  • 50g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g cukru
  • 32g cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego
  • szczypta soli

Postępujemy tak jak w przypadku biszkoptu czekoladowego, pomijając kakao i czekoladę.

Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia o wymiarach 42x26cm. Zaczynamy od masy na biszkopt wanilinowy – wylewamy ją na papier tworząc miejsca na łatki. Następnie całość pokrywamy masą czekoladową.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut.

Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika wykładamy na ściereczkę kuchenną (wcześniej delikatnie ją skrapiamy wodą). Delikatnie odczepiamy od niej papier do pieczenia i odwracamy na drugą stronę. Za pomocą ściereczki zwijamy ją, robimy to ostrożnie by jej nie połamać. Zawiniętą odkładamy do wystudzenia.

Krem czekoladowy:

  • 150ml śmietany 30%
  • 120g białej czekolady
  • śmietan-fix*

Dodatkowo:

  • 20ml wody
  • 30ml rumu

Śmietanę podgrzewamy i roztapiamy w niej czekoladę. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 10h. Po wyjęciu ubijamy na gęsty krem, dodajemy śmietan-fix.

Wodę i rum łączymy.

Roladą delikatnie odwijamy, skrapiamy alkoholem, smarujemy kremem i zwijamy (już bez ściereczki). Odkładamy na 1h w chłodne miejsce.

*nie jest on konieczny, jednak jego dodatek sprawia, że krem jest sztywniejszy

żyrafa (1) żyrafa (2) żyrafa (3)