Łaciata rolada
Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich i nie namęczyć się przy tym zbytnio, ta rolada jest idealna. Wzorki są proste do przygotowania, wystarczy tylko uważać by nie wymieszać surowego ciasta – wtedy się rozmyją. Poza ciekawym wyglądem, jest również bardzo smaczna. Krem z białej czekolady, choć dosyć słodki, spełni oczekiwania każdego. Zapraszam.
Krem przygotowujemy dzień wcześniej. W wersji dla dzieci możemy pominąć alkohol.
Biszkopt czekoladowy:
- 2 jajka
- 50g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g startej czekolady deserowej
- 50g cukru
- szczypta soli
Kakao, mąkę i proszek łączymy. Piekarnik nagrzewamy na 170°C.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier. Nadal ubijając, dodajemy żółtka. Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia, na koniec dodajemy startą czekoladę.
Biszkopt waniliowy:
- 2 jajka
- 50g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g cukru
- 32g cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego
- szczypta soli
Postępujemy tak jak w przypadku biszkoptu czekoladowego, pomijając kakao i czekoladę.
Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia o wymiarach 42x26cm. Zaczynamy od masy na biszkopt wanilinowy – wylewamy ją na papier tworząc miejsca na łatki. Następnie całość pokrywamy masą czekoladową.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika wykładamy na ściereczkę kuchenną (wcześniej delikatnie ją skrapiamy wodą). Delikatnie odczepiamy od niej papier do pieczenia i odwracamy na drugą stronę. Za pomocą ściereczki zwijamy ją, robimy to ostrożnie by jej nie połamać. Zawiniętą odkładamy do wystudzenia.
Krem czekoladowy:
- 150ml śmietany 30%
- 120g białej czekolady
- śmietan-fix*
Dodatkowo:
- 20ml wody
- 30ml rumu
Śmietanę podgrzewamy i roztapiamy w niej czekoladę. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 10h. Po wyjęciu ubijamy na gęsty krem, dodajemy śmietan-fix.
Wodę i rum łączymy.
Roladą delikatnie odwijamy, skrapiamy alkoholem, smarujemy kremem i zwijamy (już bez ściereczki). Odkładamy na 1h w chłodne miejsce.
*nie jest on konieczny, jednak jego dodatek sprawia, że krem jest sztywniejszy