
Krwawe ciasteczka Halloween – z kajmakiem
Kolejny pomysł na ciasteczka na Halloween – kruche ciasto i krem kajmakowy udekorowane masą cukrową i skropione krwawym lukrem 🙂 Całość prezentuje się znakomicie i zadowoli oko jak i podniebienie.
Ciastka (30szt):
- 3 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 250g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Wszystkie składniki zagniatamy i umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,4mm i wykrawamy z niego ciastka. Pieczemy je do zarumienienia przez 10-12 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Krem kajmakowy:
- 100g masy kajmakowej
- 50g masła, w temperaturze pokojowej
- czerwony barwnik
Masło miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy stopniowo kajmak i na koniec barwnik.
Dodatkowo:
- 100g białej masy cukrowej
- szklanka cukru pudru
- czerwony barwnik
- 2-3 łyżki wody
Masę cukrową rozwałkowujemy (możemy podsypywać cukrem pudrem) i wykrawamy koła wielkości ciasteczek. Z cukru, wody i barwnika przyrządzamy lukier, wszystkie składniki ucieramy.
Na ciastka wykładamy łyżkę kremu, przykrywamy je masą cukrową i „chlapiemy” lukrem. Smacznego.