Krwawe ciasteczka Halloween – z kajmakiem

Krwawe ciasteczka Halloween – z kajmakiem

Kolejny pomysł na ciasteczka na Halloween – kruche ciasto i krem kajmakowy udekorowane masą cukrową i skropione krwawym lukrem 🙂 Całość prezentuje się znakomicie i zadowoli oko jak i podniebienie.

Ciastka (30szt):

  • 3 szklanki mąki pszennej krupczatki
  • 250g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Wszystkie składniki zagniatamy i umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,4mm i wykrawamy z niego ciastka. Pieczemy je do zarumienienia przez 10-12 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Krem kajmakowy:

  • 100g masy kajmakowej
  • 50g masła, w temperaturze pokojowej
  • czerwony barwnik

Masło miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy stopniowo kajmak i na koniec barwnik.

Dodatkowo:

  • 100g białej masy cukrowej
  • szklanka cukru pudru
  • czerwony barwnik
  • 2-3 łyżki wody

Masę cukrową rozwałkowujemy (możemy podsypywać cukrem pudrem) i wykrawamy koła wielkości ciasteczek. Z cukru, wody i barwnika przyrządzamy lukier, wszystkie składniki ucieramy.

Na ciastka wykładamy łyżkę kremu, przykrywamy je masą cukrową i „chlapiemy” lukrem. Smacznego.

IMG_9705 IMG_9710