Kruche ciasto z pianką i brzoskwiniami
Delikatne, rozpływające się w ustach i przypominające w smaku sernik. Proste do zrobienia, nie może się nie udać. Zapraszam.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 250g margaryny/masła zimnej
- szczypta soli
- 50g cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka śmietany 18%
- łyżeczka wybranego aromatu
Mąki wymieszać wraz z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i resztę składników. Szybko zagnieść i zawinięte w folie spożywczą wsadzić do lodówki. Chłodzić przez ok. 2h. Piekarnik nagrzać na 180°C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 schłodzonego ciasta pokruszyć i wyłożyć nim formę. Piec przez 20 minut, wyjąć i wystudzić.
Składniki na piankę:
- 6 białek
- 200g cukru
- cukier waniliowy (16g)
- 80g budyniu waniliowego/ śmietankowego bez cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
- cukier puder
Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Zwolnić obroty miksera i dodać proszek budyniowy. Następnie wlewamy powoli olej. Piankę wylewamy na wystudzone ciasto. Wykładamy na nią odcedzone z zalewamy brzoskwinie. Resztę ciasta kruszymy i popsujemy nim całość. Wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 1h. Nie wyjmujemy od razu ciasta. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach na ok. 10 min. Wyjmujemy i studzimy. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂