Kruche ciasto z pianką i brzoskwiniami

Kruche ciasto z pianką i brzoskwiniami

Delikatne, rozpływające się w ustach i przypominające w smaku sernik. Proste do zrobienia, nie może się nie udać. Zapraszam.

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 250g margaryny/masła zimnej
  • szczypta soli
  • 50g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka wybranego aromatu

Mąki wymieszać wraz z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i resztę składników. Szybko zagnieść i zawinięte w folie spożywczą wsadzić do lodówki. Chłodzić przez ok. 2h. Piekarnik nagrzać na 180°C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 schłodzonego ciasta pokruszyć i wyłożyć nim formę. Piec przez 20 minut, wyjąć i wystudzić.

Składniki na piankę:

  • 6 białek
  • 200g cukru
  • cukier waniliowy (16g)
  • 80g budyniu waniliowego/ śmietankowego bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń
  • cukier puder

Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Zwolnić obroty miksera i dodać proszek budyniowy. Następnie wlewamy powoli olej. Piankę wylewamy na wystudzone ciasto. Wykładamy na nią odcedzone z zalewamy brzoskwinie. Resztę ciasta kruszymy i popsujemy nim całość. Wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 1h. Nie wyjmujemy od razu ciasta. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach na ok. 10 min. Wyjmujemy i studzimy. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

kruchepiankabrzosk (1) kruchepiankabrzosk (2) kruchepiankabrzosk (3)