Kruche ciasto z owocami, kremem śmietankowym i bezą

Kruche ciasto z owocami, kremem śmietankowym i bezą

Możemy dodać do niego ulubione owoce i galaretkę, stworzyć własną kompozycje – która najlepiej przypadnie do naszego gustu. Owoce z kremem śmietankowym smakują wybornie, a beza jest idealnym dopełnieniem. Jednak to co najlepsze jest w tym cieście to prostota jego wykonania. Wystarczy trzymać się przepisu i sukces gwarantowany.

Składniki na kruchy spód:

  • 140g mąki pszennej
  • 60g mąki krupczatki
  • 100g masła, zimnego
  • 30g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu wanilinowego/śmietankowego

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i odłożyć do lodówki. Schłodzić przez pół godziny.

Piekarnik nagrzać na 180°C. Dno blachy o wymiarach 23cmx18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i piec przez 10-15 minut, do zarumienienia. Przestudzić.

Składniki na owocową masę:

  • 500g owoców – u mnie 250g malin i 250g borówek
  • 3 owocowe galaretki
  • 600ml wrzącej wody

Galaretki zalać wodą i wymieszać. Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodać do niej owoce, dokładnie wymieszać i wylać na przestudzone ciasto.

Składniki na masę śmietankową:

  • 500ml śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka wybranego aromatu

Schłodzona kremówkę ubić z resztą składników – nie za długo, nie chcemy uzyskać masła. Krem przełożyć na całkowicie zgęstniałą galaretkę.

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 160g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40g płatków migdałów

Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąt o wymiarach 23cmx18cm (odpowiadający wymiarom formy). Umieszczamy go na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 150°C.

Białka ubijać dodając po łyżeczce cukru – to ważne by dodawać go powoli, partiami. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną, białą masę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany prostokąt. Całość posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55-60 minut. Piekarnik wyłączamy i uchylamy drzwiczki.  Bezę wykładamy na ciasto, najlepiej tuż przed podaniem. Smacznego.

beza (1) beza (4)