
Kruche ciasto z owocami, kremem śmietankowym i bezą
Możemy dodać do niego ulubione owoce i galaretkę, stworzyć własną kompozycje – która najlepiej przypadnie do naszego gustu. Owoce z kremem śmietankowym smakują wybornie, a beza jest idealnym dopełnieniem. Jednak to co najlepsze jest w tym cieście to prostota jego wykonania. Wystarczy trzymać się przepisu i sukces gwarantowany.
Składniki na kruchy spód:
- 140g mąki pszennej
- 60g mąki krupczatki
- 100g masła, zimnego
- 30g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu wanilinowego/śmietankowego
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść i odłożyć do lodówki. Schłodzić przez pół godziny.
Piekarnik nagrzać na 180°C. Dno blachy o wymiarach 23cmx18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i piec przez 10-15 minut, do zarumienienia. Przestudzić.
Składniki na owocową masę:
- 500g owoców – u mnie 250g malin i 250g borówek
- 3 owocowe galaretki
- 600ml wrzącej wody
Galaretki zalać wodą i wymieszać. Gdy galaretka zacznie gęstnieć dodać do niej owoce, dokładnie wymieszać i wylać na przestudzone ciasto.
Składniki na masę śmietankową:
- 500ml śmietany kremówki
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka wybranego aromatu
Schłodzona kremówkę ubić z resztą składników – nie za długo, nie chcemy uzyskać masła. Krem przełożyć na całkowicie zgęstniałą galaretkę.
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 160g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 40g płatków migdałów
Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąt o wymiarach 23cmx18cm (odpowiadający wymiarom formy). Umieszczamy go na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 150°C.
Białka ubijać dodając po łyżeczce cukru – to ważne by dodawać go powoli, partiami. Powinniśmy otrzymać bardzo sztywną, białą masę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany prostokąt. Całość posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 55-60 minut. Piekarnik wyłączamy i uchylamy drzwiczki. Bezę wykładamy na ciasto, najlepiej tuż przed podaniem. Smacznego.