Kruche ciastka z czekoladą, rodzynkami i płatkami owsianymi.

Kruche ciastka z czekoladą, rodzynkami i płatkami owsianymi.

Kruche ciasteczka z dużą ilością dodatków to idealna przekąska w ciągu dnia. Według własnego  uznania możemy dodawać do nich swoje ulubione bakalie i stworzyć swoją idealną mieszankę. Zapraszam.

Ciastka – 2 blaszki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy 16g
  • jajko
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki posiekanej czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki rodzynków

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i suche składniki. Wsypujemy czekoladę, rodzynki oraz płatki owsiane. Całość umieszczamy w lodówce na ok 1h.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Dłonie obsypujemy mąką (by się nie kleiły). Z mąki formujemy kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego, umieszczamy na blaszce i spłaszczamy. Pieczemy do zarumienienia ok 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.

IMG_9349 IMG_9350