
Kruche ciastka z czekoladą, rodzynkami i płatkami owsianymi.
Kruche ciasteczka z dużą ilością dodatków to idealna przekąska w ciągu dnia. Według własnego uznania możemy dodawać do nich swoje ulubione bakalie i stworzyć swoją idealną mieszankę. Zapraszam.
Ciastka – 2 blaszki:
- szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g masła
- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy 16g
- jajko
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki posiekanej czekolady deserowej
- 1/3 szklanki rodzynków
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i suche składniki. Wsypujemy czekoladę, rodzynki oraz płatki owsiane. Całość umieszczamy w lodówce na ok 1h.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Dłonie obsypujemy mąką (by się nie kleiły). Z mąki formujemy kulki trochę mniejsze od orzecha włoskiego, umieszczamy na blaszce i spłaszczamy. Pieczemy do zarumienienia ok 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.