Kruche ciastka marchewkowe z cynamonem i powidłami

Kruche ciastka marchewkowe z cynamonem i powidłami

Marchewka już od dłuższego czasu jest popularnym składnikiem wypieków. Dodawałam ją już do ciast i babeczek, teraz przyszła kolej na ciasteczka. Są bardzo smaczne, po upieczeniu zniknęły ze stołu nim się obejrzałam. Ciasto nie jest mocno słodkie, ciasteczkom nadaje słodkości cukrowa panierka i powidła. Zapraszam.

Ciasteczka: (30szt.)

  • 300g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150g startej marchewki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka kakao (można pominąć)

Masło pokroić w kostkę, mąkę wymieszać z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki zagnieść, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 2h.

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka cynamonu
  • śmietana 18%

Cukier mieszamy z cynamonem.

Na podsypany mąką blat wykładamy schłodzone ciasto i rozwałkowujemy. Tniemy na równe prostokąty, smarujemy powidłami i zwijamy od szerszego boku. Każde ciasto smarujemy delikatnie śmietaną i obtaczamy w cukrze. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika. Pieczemy do ich zarumienienia ok. 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.

MMMM (2)