Kruche ciastka marchewkowe z cynamonem i powidłami
Marchewka już od dłuższego czasu jest popularnym składnikiem wypieków. Dodawałam ją już do ciast i babeczek, teraz przyszła kolej na ciasteczka. Są bardzo smaczne, po upieczeniu zniknęły ze stołu nim się obejrzałam. Ciasto nie jest mocno słodkie, ciasteczkom nadaje słodkości cukrowa panierka i powidła. Zapraszam.
Ciasteczka: (30szt.)
- 300g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g masła, zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 150g startej marchewki
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżka kakao (można pominąć)
Masło pokroić w kostkę, mąkę wymieszać z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki zagnieść, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 2h.
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka cynamonu
- śmietana 18%
Cukier mieszamy z cynamonem.
Na podsypany mąką blat wykładamy schłodzone ciasto i rozwałkowujemy. Tniemy na równe prostokąty, smarujemy powidłami i zwijamy od szerszego boku. Każde ciasto smarujemy delikatnie śmietaną i obtaczamy w cukrze. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika. Pieczemy do ich zarumienienia ok. 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego.