Kruche ciastka korzenne
Ciasteczka o korzennym aromacie i smaku to jedne z moich ulubionych. Są idealne na przekąskę, kruche o posmaku przypraw korzennych, nie za mocnym ale mimo to dobrze wyczuwalnym. Piekę je często, nawet poza okresem świątecznym. Upieczone przechowuję w blaszanej puszce i zachowują świeżość do tygodnia, nie wiem czy dłużej ponieważ zawsze szybko znikają. Zapraszam.
Ciastka: *
- 150g mąki pszennej
- 1,5 – 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 125g masła, zimnego
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
Mąkę, przyprawę korzenną, cukier puder i cynamon dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtko i masło pokrojone w kostkę. Całość zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 2h.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm, wykrawamy ciasteczka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekarnik nagrzewamy na 200°. Ciastka pieczemy do zarumienienia 10-15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego 🙂
*z przepisu wychodzi ok. 30 średniej wielkości ciasteczek