Kruche ciastka korzenne

Kruche ciastka korzenne

Ciasteczka o korzennym aromacie i smaku to jedne z moich ulubionych. Są idealne na przekąskę, kruche o posmaku przypraw korzennych, nie za mocnym ale mimo to dobrze wyczuwalnym. Piekę je często, nawet poza okresem świątecznym. Upieczone przechowuję w blaszanej puszce i zachowują świeżość do tygodnia, nie wiem czy dłużej ponieważ zawsze szybko znikają. Zapraszam.

Ciastka: *

  • 150g mąki pszennej
  • 1,5 – 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 125g masła, zimnego
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko

Mąkę, przyprawę korzenną, cukier puder i cynamon dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtko i masło pokrojone w kostkę. Całość zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 2h.

Schłodzone ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm, wykrawamy ciasteczka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekarnik nagrzewamy na 200°. Ciastka pieczemy do zarumienienia 10-15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego 🙂

*z przepisu wychodzi ok. 30 średniej wielkości ciasteczek

korzennne (1) korzennne (2) korzennne (4)

DSCF0315DSCF0314DSCF0338