Kruche ciasteczka czekoladowe- Halloween, kostki

Kruche ciasteczka czekoladowe- Halloween, kostki

Ciasteczka są wyśmienite. Po upieczeniu jednej porcji musiałam przyszykować kolejną. Są kruche, słodkie i rozpływające się w ustach. Zadowolą każdego czekoladomaniaka : ) Przepis na ciastka już powinniście znać – skorzystałam z niego przy ciasteczkach z kremem czekoladowym. Z okazji Halloween, ciasteczka udekorowałam ‚kosteczkami’. Owe kosteczki to paluszki z nabitymi piankami, polane lukrem. Tak proste, a jakże efektowne. Zapraszam.

Składniki na 24szt:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao (można dać trochę więcej)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Mąkę, sól, kakao i proszek łączymy w jednym naczyniu.

Masło ucieramy za pomocą miksera na puszystą masę. Dodajemy cukier, jajko, aromat i nadal ucieramy. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Zagniatamy ciasto ręcznie w kulkę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2h.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wykrawamy ciasteczka. Wykrojone ciastka wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie piekarnik nagrzewamy na 180ºC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej ciastka w niewielkich odstępach. Pieczemy 10-15 minut i studzimy.

Dekoracja:

  • parę sztuk marshmallows
  • paluszki
  • lukier*
  • pokrojona czekolada

Paluszki łamiemy by miały wielkość naszych ciastek. Pianki dzielimy na mniejsze części i nadziewamy na końce paluszków. Całość zanurzamy w lukrze.

Polewa:

  • 50g czekolady deserowej
  • 30g czekolady mlecznej
  • 30g masła

Składniki łączymy w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylewamy na ciasteczka. Posypujemy je czekoladą i układamy gotowe ‚kosteczki’. Smacznego.

*50g pudru łączymy z gorącą wodą, wystarczy łyżeczka albo mniej. Możemy skorzystać z gotowego lukru, dostępnego w sklepach.

hal4 (1) hal4 (2) hal4 (3)