Kruche ciasteczka cytrynowe

Kruche ciasteczka cytrynowe

Delikatne i chrupiące z wyczuwalnym akcentem cytrusów. Ciasteczka można przygotować zarówno ze świeżą skórką cytrynową jak i suszoną. Polecam.

Składniki na ok 60szt:*

  • 250g masła, zimnego
  • 3 szklanki mąki pszennej krupczatki
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka startej drobno skórki cytrynowej
  • 1/3 łyżeczki aromatu cytrynowego (można pominąć)

Mąkę mieszamy z cukrem i skórką. Masło siekamy i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok 2h.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy w razie potrzeby podsypując blat mąką. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszce. Jeśli chcemy możemy zrobić na nich wzory za pomocą widelca lub tłuczka (wcześniej polecam obtoczyć go w mące aby nie przykleił się do ciasta). Pieczemy do zarumienienia przez ok 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

*są to małe ciastka. Wykrawając je za pomocą szklanki wyjdzie ich około 40 sztuk.

IMG_8726 IMG_8727 IMG_8731