
Kruche ciasteczka cytrynowe
Delikatne i chrupiące z wyczuwalnym akcentem cytrusów. Ciasteczka można przygotować zarówno ze świeżą skórką cytrynową jak i suszoną. Polecam.
Składniki na ok 60szt:*
- 250g masła, zimnego
- 3 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 2 żółtka
- łyżka śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżka startej drobno skórki cytrynowej
- 1/3 łyżeczki aromatu cytrynowego (można pominąć)
Mąkę mieszamy z cukrem i skórką. Masło siekamy i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok 2h.
Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy w razie potrzeby podsypując blat mąką. Wykrawamy ciastka i układamy na blaszce. Jeśli chcemy możemy zrobić na nich wzory za pomocą widelca lub tłuczka (wcześniej polecam obtoczyć go w mące aby nie przykleił się do ciasta). Pieczemy do zarumienienia przez ok 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
*są to małe ciastka. Wykrawając je za pomocą szklanki wyjdzie ich około 40 sztuk.