Kruche babeczki z lemon curdem

Kruche babeczki z lemon curdem

Rozpływające się w ustach ciasto i słodki lekko kwaskowaty krem cytrynowy. Trudno poprzestać na jednej babeczce 🙂
Składniki na kruche ciasto (16-20 babeczek) :

  • 250g mąki tortowej
  • 50g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Masło pokroić w kostkę i zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wykrawać z niego koła, wkładać je do foremek. Wsadzić je do nagrzanego na 200°C piekarnika i piec do zarumienienia ok. 15-20 minut. Wystudzić.

Składniki na lemon curd:*

  • 3 duże jajka
  • sok z 2 cytryn
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 100g cukru pudru
  • 100g masła

Wszystkie składniki zagotować w rondelku. Mieszać by nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia (krem będzie trochę rzadszy od budyniu, później zgęstnieje). Przestudzić.

*użyłam 2 dużych cytryn

Dodatkowo:

  • śmietana 36% 100ml
  • kropelka aromatu waniliowego

Ubić śmietanę i dodać aromat.

Krem wyłożyć do babeczek. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć na każde ciastko bitą śmietanę. Smacznego 🙂

blog (90) blog (91)