
Kruche babeczki z lemon curdem
- 250g mąki tortowej
- 50g mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Masło pokroić w kostkę i zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wykrawać z niego koła, wkładać je do foremek. Wsadzić je do nagrzanego na 200°C piekarnika i piec do zarumienienia ok. 15-20 minut. Wystudzić.
Składniki na lemon curd:*
- 3 duże jajka
- sok z 2 cytryn
- skórka starta z 2 cytryn
- 100g cukru pudru
- 100g masła
Wszystkie składniki zagotować w rondelku. Mieszać by nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia (krem będzie trochę rzadszy od budyniu, później zgęstnieje). Przestudzić.
*użyłam 2 dużych cytryn
Dodatkowo:
- śmietana 36% 100ml
- kropelka aromatu waniliowego
Ubić śmietanę i dodać aromat.
Krem wyłożyć do babeczek. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć na każde ciastko bitą śmietanę. Smacznego 🙂