Kostka czereśniowa

Kostka czereśniowa

Prosto i smacznie. Owoce zanurzone w galaretce i delikatny krem śmietankowy podany na kruchym spodzie z herbatników. Nie musimy nawet uruchamiać piekarnika by przygotować taki deser. Zapraszam.

Kruchy spód:

  • 200g herbatników, kruchych ciastek
  • 2-3 łyżki kakao
  • 80g rozpuszczonego masła

Ciastka kruszymy np. za pomocą blendera. Masło łączymy z kakaem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wykładamy do blaszki o wymiarach 20x22cm. Całość dokładnie ugniatamy i umieszczamy w lodówce.

Galaretka:

  • 3 galaretki owocowe
  • 800g czereśni, wydrylowanych
  • 1200ml wrzącej wody

Galaretki przygotowujemy wedle przepisu z opakowania dodając 1200ml wrzącej wody. Do przestudzonej galaretki dodajemy czereśnie. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na kruchy spód.

Krem:

  • 330ml śmietany kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 cukry wanilinowe
  • opcjonalnie śmietan-fix
  • 100g startej czekolady

Śmietanę, mascarpone, cukier i śmietan-fix ubijamy do uzyskania gęstej masy. Całość wylewamy na galaretkę i posypujemy czekoladą. Umieszczamy w lodówce na 2-3h. Smacznego 🙂

IMG_5267 IMG_5270 IMG_5272 IMG_5254