
Kostka czereśniowa
Prosto i smacznie. Owoce zanurzone w galaretce i delikatny krem śmietankowy podany na kruchym spodzie z herbatników. Nie musimy nawet uruchamiać piekarnika by przygotować taki deser. Zapraszam.
Kruchy spód:
- 200g herbatników, kruchych ciastek
- 2-3 łyżki kakao
- 80g rozpuszczonego masła
Ciastka kruszymy np. za pomocą blendera. Masło łączymy z kakaem. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wykładamy do blaszki o wymiarach 20x22cm. Całość dokładnie ugniatamy i umieszczamy w lodówce.
Galaretka:
- 3 galaretki owocowe
- 800g czereśni, wydrylowanych
- 1200ml wrzącej wody
Galaretki przygotowujemy wedle przepisu z opakowania dodając 1200ml wrzącej wody. Do przestudzonej galaretki dodajemy czereśnie. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na kruchy spód.
Krem:
- 330ml śmietany kremówki 30%
- 250g serka mascarpone
- 2 cukry wanilinowe
- opcjonalnie śmietan-fix
- 100g startej czekolady
Śmietanę, mascarpone, cukier i śmietan-fix ubijamy do uzyskania gęstej masy. Całość wylewamy na galaretkę i posypujemy czekoladą. Umieszczamy w lodówce na 2-3h. Smacznego 🙂