
Kostka alpejska
Mniej lub bardziej znana na pewno posmakuje. Krem na bazie mleka skondensowanego połączony z bezami, biszkopt kakaowy i bita śmietana. Ciasto samo w sobie nie jest słodkie, kremówka również, słodkości nadaje mu właśnie ten krem. Jeden kawałek na pewno dostatecznie każdego osłodzi. Zapraszam 🙂
Składniki na biszkopt:
- 7 jajek
- 60g mąki ziemniaczanej
- 90g mąki pszennej
- 120g cukru
- cukier wanilinowy 16g
- 1/2 łyżeczki aromatu wanilinowego
- łyżka oleju rzepakwego
- 2 kopiaste łyżki kakaa
Mąk łączymy ze sobą i kakaem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukry. Nadal ubijając dodajemy po kolei żółtka, aromat i olej. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce wymieszanych suchych składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (same dno) i wkładamy do nagrzanego na 170°C piekarnika. Pieczemy do ‚suchego patyczka’ 50-55 minut. Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony przekrajmy na pół.
Składniki na krem:
- 250g masła
- puszka mleka skondensowanego słodzonego – gotowe
- 2 łyżki żelatyny
- 35g pokruszonych bezów
Masło miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy powoli mleko (nadal miksujemy). Wsypujemy dwie łyżki żelatyny, a pod koniec dodajemy pokruszone bezy i mieszamy. Wykładamy krem na biszkopt i przykrywamy jego drugą połową.
Dodatkowo:
- 500ml śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (może być mleczna)
Śmietanę ubijamy z fixami. Wykładamy na ciasto i posypujemy startą czekoladą. Smacznego 🙂